517 души са загинали от началото на годината по пътищата на страната ни 30.11 | 10:30

Опасно пътуване между Монтана и Видин

От iNews.bg

517 души са загинали от началото на годината по пътищата на страната ни. Най-смъртоносните отсечки в България са над 70, показват нови данни на Агенция "Пътна инфраструктура”. С най-много катастрофи са магистралите и първокласните пътища. Като смъртоносен е определен и главен път Е79 от Видин до Кулата.

Натоварен трафик и катастрофи - това е ежедневие на главен път Е79 между Монтана и Видин. Само за година през Дунав мост 2 са преминали близо милион леки и тежкотоварни автомобили. Пътят между Видин и Кулата, по последни данни, е един от най-опасните. Над 540 са катастрофите в тази отсечка, 21 са загиналите, а над 200 са ранените.

"Нека погледнем какви са пътищата в чужбина, всичко свети. Тук, в България, имам чувството, че животът е спрял, специално в този район. По Е79 постоянно стават катастрофи", каза шофьорът Николай Иванов.

Екип на NOVA, заедно с автоинструктора Стоян Стоянов, разгледа главния път от Монтана за Видин. Още след изхода на сравнително новия околовръстен път има препятствие за шофьорите.

"Пътят от еднопосочно, преминава в двупосочно движение и е доста опасно. Трябва да има сигнализация, която да помогне на водачите да се справят в подобни условия", посочи Стоян Стоянов.

На много места асфалтът е напукан, а дупките също не са изключение. "Неравностите много често са предпоставка за ПТП, защото водачът ги заобикаля и навлиза в насрещното движение. Понякога това може да се окаже фатално", добави Стоянов.

Маркировката също липсва на повечето места, а през нощта пътят е изпитание за шофьорите. Знаците, които предупреждават водачите да ограничат скоростта и да са внимателни са поставени на няколко места по главния път за Видин. Според шофьорите пътят не е предназначен за всекидневното му натоварване.

"След Ружинци пътят вече става тесен, трябва да се кара по-внимателно. Има колеги, които не познават участъка и стават големи бели", каза шофьорът Гошо Георгиев.

Плановете на правителството са до 2022 г. да има изградена магистрала от Видин до Ружинци и от Мездра до Ботевград.

Водещи

Най-четени