54 000 ще ни броят 18.01 | 11:23

36% от анкетираните биха се преброили сами по Интернет

От Елена Коцева

Вече са определени всички преброители – това са почти 54 хиляди души, които ще трябва да преброят населението и сградния фонд на България през февруари.

Предвижда се преброителите да преминат обучение до 25 януари, след което ще сключат договори и ще подпишат клетвени декларации за опазване на тайната на информацията.

Според национално социологическо проучване около 36 на сто от анкетираните са заявили, че биха се преброили сами по Интернет.

На практика по електронен път човек може да се преброи бързо и лесно - за около 15 минути, а чрез традиционния способ - с преброител, попълването на картата може да отнеме и около десетина минути повече.

Средно за страната един преброител ще трябва да посети около 200-250 лица и 80 жилища, съобщава БТА.

Особено важно е да бъдат преброени всички хора и сгради, за да може да се направи сравнението, тъй като при предишното преброяване пропуснатите са били по-малко от един процент.

България е първата страна от Европейския съюз (ЕС), която ще преброи населението си през 2011 година. Само седем държави от общността, сред които сме и ние, ще приложат и електронното преброяване.
Пресцентърът на НСИ организира поредица от семинари, свързани с
комуникационната кампания за преброяването.  

Водещи

Най-четени