55% от българите никога не спортуват 05.08 | 16:20

Редовно не спортуват и 1/3 от младежите на възраст от 18 до 25 години

От Елена Коцева

55% от трудоспособното население в България не спортува.

Редовно не спортуват и 1/3 от младежите на възраст от 18 до 25 години. С нарастване на годините намалява и процентът на спортуващите изобщо. Така 48% от хората на възраст между 26 и 35 години и приблизително 57% от хората на възраст между 36 и 45 години също не спортуват.

Едва 1/3 от българите на възраст на 46 отделят някакво време и усилията за спортна активност и едва 20% са тези на възраст над 55 години.

Данните са от изследване, направено по поръчка на Министерството на физическото възпитание и спорта. Проучването е национално представително и е направено сред граждани на възраст между 18 и 65 години.

Изводът е, че спортната активност намалява все повече и повече с нарастването на възрастта. Като цяло българите знаят, че трябва да са физически по-активни, но не проявяват нужното усилие за това.

Проучването показва, че нисък е процентът на хората, които изобщо отделят време за спорт, въпреки че 49.5% от тях притежават спортен екип.

17% от гражданите в активна трудоспособна възраст се занимават със спорт и различни видове физически упражнения в извънработно време по няколко пъти седмично, а 52% изобщо изобщо не се занимават със спорт. 

Резултатите от проучването сочат, че поне веднъж седмично около 21% от българските граждани в активна трудоспособна възраст се занимават с физически упражнения вкъщи, а близо 12% - с колоездене. Приблизително 9% предпочитат ежеседмично да практикуват колективни спортове (футбол, баскетбол, волейбол и други), а около 8 на сто – фитнес и боди билдинг. Около 6 на сто предпочитат поне веднъж седмично да правят туристически излети и екскурзии.

Отчита се, че делът на практикуващите редовно някакъв вид спортни упражнения е нисък. Почти всеки ден със самостоятелни занимания и упражнения вкъщи се занимават около 11 на сто от българските граждани, а близо 6% - с колоездене.

В анкетата прави впечатление, че голям брой българи са заявили, че имат велосипед – 29.5% от всички. За сравнение уреди за физическа подготовка в дома си имат едва 16.5.Почти равен брой мъже и жени посочват, че спортуват 50.5% от жените срещу 49.5% от мъжете.

Според проучването 58.7% считат разходката за физическа активност. Срещу тях има 12.8%, които в анкетата са посочили, че упражняват активна спортна дейност.

Интересното е, че домакинската работа и градинарството също се определят от българите като спорт и те са посочени от 52.4 и 35.4% именно като физическата активност, която те упражняват.

На въпрос обаче как бихте оценили личната си спортна култура 41.5% я определят с ниво "средно". 79.4% обаче посочват, че са напълно информирани относно благотворното влияние, което ще окаже спортът върху качеството им на живот.

При анкетата причините, поради които не се спортува, са: нямам изградени навици (36.4%), нямам желание (33.1%), липса на свободно време (29.1%), мързел (13.2%), липса на подходяща среда (7.4%), скъпо е (1.7%) и др.

Проучването е част от проекта "Никога не е късно за ново начало", който реализира МФВС. Проектът е на стойност 3 423 275.26 лева, осигурени по оперативна програма "Развитие на

човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския финансов фонд.

Водещи

Най-четени