55 училища в София са частично достъпни за деца с двигателни проблеми 25.09 | 11:13

Във всички райони на София има изградена общодостъпна среда в поне едно училище

От Петя Михайлова

В 55 столични училища има изградена частична достъпност за деца в неравностойно положение.

Това заяви директорът на дирекция "Образование” в Столична община - Мария Минчева, цитирана от агенция "Фокус".

Нашата амбиция беше в различните район на София за тези деца да има поне едно училище, в което да бъде изградена общодостъпна среда. В момента само в пет от училищата в София имаме такава достъпност", каза Минчева.

Според нея в старата сграда на Втора английска гимназия в район "Илинден” до този момент не е имало общодостъпна среда. Сега обаче в новата сграда на училището в кв. "Стрелбище” четири деца с двигателни нарушения ще използват новата база с изцяло изградена достъпност.

По думите на Минчева общината трябва да осигури условия на децата в неравностойно положение да посещават училище без да изпитват затруднения при влизането или при работата с кабинетите.

"Там, където има асансьори, детето има свободен достъп, както до библиотеката, така и до всички кабинети в училището. Във всички райони на София имаме изградена общодостъпна среда в поне едно училище, а в по-голямата част на града има такава среда в две училища”, заяви Минчева.

Тя прогнозира, че през 2012 г., където има изградена само тоалетна или само рампа, достъпността ще бъде увеличена.

"Ще включим още един елемент от тази достъпност, и вече ще има платформа и асансьор, където позволяват възможностите на сградата, защото трябва да се съобразим и с това”, каза Минчева.

Водещи