56% от българите искат имунитета на Бойко Борисов 03.06 | 20:48

Това показва проучване на "Сова Харис"

От Елица Елефтерова

Според 56% от българите главният прокурор трябва да поиска имунитета на Бойко Борисов. Това показва изследване на "Сова Харис", информира в. "Преса". Над половината от анкетираните смятат, че на бившия премиер трябва да му се повдигне обвинение заради скандалите с Мишо Бирата и СРС-тата от Банкя.

За 68% от хората решението на Сотир Цацаров да поиска имунитета на Цветан Цветанов е правилно и прокуратурата трябва да го разследва. Едва 12% са против. Близо 52% от запитаните одобряват действията на прокуратурата и по случая с откритите в Костинброд незаконни бюлетини, но пък 52,5% не одобряват искането на ГЕРБ за касиране на изборите.

На въпроса: "Кой е по-добрият вариант за България след изборите", 46,5% отговарят - "Да се състави програмно правителство начело с Пламен Орешарски". "За" провеждането на нови избори сe обявяват 23 на сто от анкетираните.

Повече от половината от анкетираните смятат, че страната има нужда от партия, която да представлява хората от протестите.

С най-голямо доверие - от 30%, се ползва БСП, следвана от ГЕРБ с 26%, ДПС - с 14,6%, "Атака" - с 10,5%, Движение "България на гражданите" - 8,4%. Останалите партии са под 6% .

Политическият лидер, който получава най-висок рейтинг - или 27,7%, е Сергей Станишев, следван от Бойко Борисов с 27,5%, а трети - с 15%, е Лютви Местан. На четвърто и пето място се нареждат Волен Сидеров и Красимир Каракачанов.

Според допитването БСП и ГЕРБ ще получат равен процент гласове - по 21,6%, ако се проведат нови извънредни парламентарни избори. ДПС ще може да разчита на 7,5 на сто от гласовете, а "Атака" - на 5,5%. Следва ги Движение "България на гражданите" с 1,5%, останалите са под този праг.

Институцията, която се ползва с най-голямо доверие, е президентската. Близо 51% от запитаните вярват в нея. Следват МВР и прокуратурата с 35%. На четвърто място - с 19,6% остава парламентът. 

 

Водещи