57% от софиянците ползват градски транспорт, харесват и метрото 17.02 | 17:07

Живеещите в крайните квартали най-често си карат колите

От Ралица Стоянова

57% от столичаните се движат с публичен транспорт, сочат данни от проучване на "Алфа Рисърч", представено на пресконференция на Центъра за градска мобилност.

29% се придвижват с личен автомобил, като този начин по-активно се ползва от живеещите в  районите на зелена зона (39 на сто), както и тези от по-далечни  квартали като "Люлин" и "Дружба", информира БТА.

Хората, живеещи в централните части на София, се  придвижват повече пеш - съответно 17 на сто от живеещите в синя и 13 на сто в зелена зона за платено паркиране в сравнение със средно за столицата равнище от 8 на сто. 

Шофиращите в столицата използват предимно паркоместа извън платените зони за паркиране - 40 на сто всеки ден, а 16 на сто - два три пъти седмично. На второ място (18%) най-често използвани са личните гаражи, но делът на изобщо притежаващите такива е нисък. 77 на сто посочват, че нямат личен гараж).

Данните от изследването показват, че според мнозинството софиянци общественият градски транспорт не се отличава с видим  напредък в последните години. Затова и подобряването на качеството му намира място сред важните за решаване проблеми. 

Изключение от тази тенденция прави метрото, което единствено според столичани се е развило (87 на сто).

Няколко месеца след въвеждането на новите правила за паркиране и обособяването на синя и зелена зони в централните части на града, недоволството от новите условия сред живущите в тези райони остава високо, сочи проучването. Като по-негативно настроени се открояват живеещите в централните части на София, които попадат в синя зона.

Наред с редицата критики, част от хората отбелязват и положителни ефекти от новите правила, като например по-бързото намиране на места за паркиране.

Условията за паркиране в зелена зона са  възприети по-позитивно - както по отношение на цените, така и по отношение на времето за паркиране.  Буферните паркинги все още не са алтернатива на паркирането  в центъра.

Една от възможностите да бъдат привлечени повече ползватели е да бъдат въведени отстъпките за паркиране срещу абонаментна карта за градски транспорт, които срещат широкото одобрение на шофьорите.

Водещи

Най-четени