6.5 млн. лева по-малко ще взимат вече партиите 06.06 | 12:20

След остри спорове между управляващи и опозиция идеята бе подкрепена от 170 депутата

От iNews.bg

Размерът на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 милиона лева. Предложението на Министерски съвет бе прието единодушно на първо четене със 170 гласа "за" от народните представители, съобщи БНР. 

Остър дебат между управляващи и опозиция обаче предшества решението.

Опозицията отново настоя министърът на финансите да понесе политическа отговорност заради казуса с партийните субсидии. Според Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на "БСП за България", само прокуратурата е реагирала адекватно.

Той обясни, че дори прокуратурата казва, че проблемът се получава "поради възникнало заблуждение", а не заради грешен закон.

"Вече предложихте субсидията да бъде 1 лв., но ако ги смятате за 5 лв. или 6 лв., нищо не се променя", каза Зарков.

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че законът не е нарушаван: "БСП ни яли лук, ни мирисали. Те получили 3 лв., както сега казват, повече. Ама де да знаят, щото някакъв служител от министерството на финансите отишъл при някакъв друг служител в министерството на финансите, пък той му казал една сума, па тая сума била неконтролирана от министъра на финансите. Нали говорим за несериозни неща колеги".

Филип Попов от БСП апострофира: "Хубаво тука да размахвате тия документи, ма вие защо не ги върнахте. Когато стане въпрос за магистрали, за огради, за държавен бюджет, там е: Влади, не те даваме!".

Според Стоянова има само техническа грешка.

"Разбира се, че няма нарушение. Нарушение, ако считаме, че има, аз бих казала по-скоро техническа грешка, това е, че от 2016 г. не са изключвани частта от действителните гласове, посочени в квадратчето "Не подкрепям никоя партия или коалиция", каза тя.

Парламентът отхвърли предложението на партия "Воля" държавната субсидия да се предоставя само на парламентарно представени политически сили. 

Водещи

Най-четени