6 868 455 души имат право да отидат до урните 08.05 | 16:27

Пет международни организации ще наблюдават изборите

От Ивелина Георгиева

6 868 455 български граждани са включени в избирателните списъци за предстоящите избори на 12 май. Това отчете говорителят на ЦИК Бисер Траянов.

Пет са регистрираните международни организации, които ще наблюдават изборите. Това са Парламентарната асамблея на съвета на Европа с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея за черноморско и икономическо сътрудничество с 4 наблюдатели, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа с 109 регистрирани наблюдатели, Партията на европейските социалисти със 105 наблюдатели и Парламентарната асамблея на организациите за сигурност и сътрудничество в Европа с 29 наблюдатели.

Общият брой на регистрираните международни наблюдатели е 275 от 5-те организации, заяви Траянов и допълни, че това не е окончателния брой.

15 са българските организации, с общо 11 878 членове, които ще наблюдават правилното протичане на изборния ден. Сред тях са Институтът за развитие на публичната среда, Асоциация "Прозрачност без граници", Фонданция "Млаежка толерантност", "Движение България на гражданите", "Галъп интернешънал" и др.

Седем са социологическите агенции, които ще извършват екзит пол и паралелно преброяване в изборния ден. Сред тях са "Афис" ООД, "Сова 5", "Алфа рисърч", "Медиана" ООД, МБМД и Наионалния център за изучаване на общественото мнение.

11 676 са избирателните секции в страната, към тях се прибавят подвижните избирателни комисии, СИК-те, които са изградени за арестни помещения, болнични заведения, социални домове и др.

В чужбина секциите са 277 в общо 57 държави. Допустимо е РИК-те да заличат предварително разкрити секции в изборния ден, ако няма необходимия брой от 20 избиратели, обясни Бисер Траянов.

Броят на кандидатите за народни представители е около 8148 като в тях влизат и кандидатите, които са издигнати в повече от един многомандатен избирателен район.

Партиите и коалициите, които ще участват в изборната надпревара, са 36 и съвсем очаквано е да има недоволство при някои от тях след обявяване на резултатите, посочи Траянов.

Той поясни, че от 2 до 5% е допустимата грешка при преброяването на гласовете между данните на ЦИК и другите организации.

От ЦИК отново обясниха техниката на гласуване и правата на гражданите в изборния ден. Траянов припомни, че действителен е само гласа на бюлетината, която съдържа два печата, вътре в нея има само един знак "Х" , попълнен със син химикал. Всичко, изписано с различен знак от "Х" и син химикал, се счита за невалидна бюлетина, подчерта Бисер Траянов.

Ако избирателят не бъде открит в избирателния списък, се проверява дали той има постоянен адрес в съответната избирателна секция. В изборния ден ще бъде съставен и допълнителен списък на лицата, които гласуват чрез удостоверение за гласуване на друго място.

Гражданите влизат в избирателната секция, представят на СИК своя документ за самоличност, обясни Ралица Негенцова.

След това СИК проверява дали лицето е включено в избирателния списък и, ако присъства там, получава сгъната и подпечатана бюлетина. Отива в тъмната стаичка, гласува и отново сгъва бюлетината. Избирателят я подава на СИК, поставя втория печат, пуска бюлетината в урна и получава обратно своя документ за самоличност.

ЦИК няма да носи отговорност за лицата в избирателните секции, които не са минали обучение, не могат да работят с новите правила, попълват протоколи и броят неправилно. Отговорността за това следва да бъде разпределена на съответните партии, които са излъчили тези членове, обясни говорителят на ЦИК.

Изборният ден започва в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа, припомни Негенцова.

Само по изключение, ако пред избирателните секции има още граждани, които не са упражнили правото си на глас, изборния ден ще бъде удължен.

Водещи

Най-четени