6 хил. деца останаха извън ясла или детска градина в София 06.03 | 14:33

Намалява броят на чакащите деца за първа група в детските градини в столицата

От Деляна Петкова

Към 6 хил. са децата, които не са приети в ясла или детска градина в София. Това отговори кметът на София Йорданка Фандъкова на запитване от страна на общинския съветник от БСП Борис Цветков.

До момента в експлоатация са въведени 45 нови сгради на детски градини и е осигурен приемът на 4,5 хил. деца. Кметът отбелязва още, че намалява броят на чакащите за първа група деца - от 5 хил. през 2007 година до 2,6 хил. сега.

През тази година ще бъдат разкрити хиляда нови места в детските градини. Кметът обаче отбелязва, че при някои от терените за нови детски градини са възникнали проблеми - проверката е показала, че местата са частна собственост. Новата детска градина в район "Оборище" няма да може да бъде построена на мястото на имот на общинската фирма "Озеленяване", докато не бъде построена нова сграда на дружеството.

В този район планираното строителство на сградата на "Озеленяване" не е било извършено заради възражения от страна на гражданите.

В своя отговор Фандъкова засяга още и отдаването на помещения под наем, пише БТА. От помещенията на 21 детски градини, отдадени за ползване на частни структури, останали са само три.

От общината планират да осигурят обхват за 33% от децата на възраст за ясли в общинските детски заведения. Подобен е обхватът в Белгия и в Германия. Най-нисък е обхватът в Чехия, Полша, Австрия и Италия, където децата в общински ясли са между 1 и 19 на сто.

Най-четени