60 000 „изядоха“ главата на шефа на Агенцията по рибарство 25.10 | 16:54

Янчо Янев и още един негов служител отиват на съд

От iNews.bg

По-рано iNews ви разказа за задържането на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев. Заедно с него зад решетките се оказаха още инспекторът от ИАРА Златин Георгиев, както и Петър Генов от сдружението "Морски звуци". Тримата въртели далавери с евросубсидии за хиляди левове в периода март-октомври миналата година.

Задържаните все още не са получили официално обвинение, защото се изчаква да приключат разпитите на свидетелите. За момента те са с 24-часова мярка, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

СХЕМАТА

Еднолично търговско дружество "Капитан Z”, представлявано от Бонка Тодорова, представило неверни данни пред ИАРА. Например, че има разрешение за улов на калкан за 2 години. Благодарение на измамната информация фирмата получила европари в размер на 59 972 лв.

В схемата участвал инспекторът от ИАРА Златин Георгиев, който бил подпомаган от Петър Генов, представител на сдружението с нестопанска цел "Морски звуци". Третият ангажиран в сделката е изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев. 

ВРЪЗКИ

При разследването се установило, че въпросната Бонка Тодорова е тъща на Георгиев. Той, от своя страна, преди да стане инспектор е управляващ и представляващ дружеството.

"Със сигурност изпълнителният директор на ИАРА е знаел, че документите, които се представят и заявените сведения не отговарят на истината", посочи Арнаудова.

Янев пък бил представител на сдружението "Морски звуци" преди Генов. Освен всичко друго Генов е бил упълномощен от Бонка Тодорова и той на различни траншове изтеглял парите, подчертава БГНЕС.

Водещи

Най-четени