60 малки деца сред спасените 111 мигранти в Марица 13.01 | 14:30

Каналджиите ги докарали с лодки от Турция и ги изоставили на остров сред водите

От iNews.bg

Сред спасените от полицията тази сутрин от удавяне в Марица 111 нелегални мигранти е имало и 61 деца, повечето от които са били под 5-годишни. 24 от мигрантите били мъже, а 26 – жени. Групата била открита на малък остров в реката край свиленградското село Генералово.

Това съобщиха от Районна прокуратура – Свиленград. Под нейно ръководството се извършват активни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за разкриване на трафикантите. Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител. В момента се оказва първа медицинска помощ на мигрантите като на място има следствено-оперативна група.

По данни на Нова телевизия това се е случило близо до 27-ата пирамида на река Марица.

За спасителната акция в рамките на мащабна спецоперация на МВР срещу миграцията и престъпността в страната съобщи по-рано днес зам.-главният секретар на вътрешното министерство Георги Арабаджиев.

По първоначалните данни чужденците били превозени с лодки - вероятно от турски каналджии, през границата по река Марица и изооставени на острова на наша територия. До момента е установено, че те са преминали у нас през тъмната част на денонощието. Чужденците са заявили, че са сирийски граждани, посочва БГНЕС.

От МВР пък съобщиха, че полицейски наряд от Ново село е забелязал голяма група от хора, която се опитвала да се добере до брега на реката. Част от хората били открити в местност, обрасла с храсталак. Всички те били без документи за самоличност и се представили за сирийски граждани.

 

 

Водещи

Най-четени