60 млн. лв. по-малко за отбрана през 2014 година 05.12 | 13:57

Бюджетът на министерството скара депутатите

От Ивелина Георгиева

Народното събрание прие бюджета на Министерството на отбраната за 2014 г. Управляващите са заложили с 60 млн. лева по-малко през следващата година за отбрана. Приходите, които са заделени за министерството са в размер на 52 млрд лева, а заложените разходи са почти 1,1 млрд лева.

От ГЕРБ са били против предложенията на управляващите за бюджета на отбраната и са поискали да бъдат намерени повече средства за ведомството. Валентин Радев от ГЕРБ поиска поне да бъде запазено нивото, което е било през 2012 г.

Колегата му Владислав Горанов заяви, че не приема концепцията определени сектори да бъдат обвързани с БВП. Депутатът от БСП Петър Мутафчиев заяви, че това, което се предлага в бюджета на Българската армия, ще може да изпълнява своите функции, както и да изпълнява ангажиментите си като страна член на НАТО.

От ГЕРБ подчертаха, че няма да подкрепят такъв бюджет за отбрана през 2014 г. Светослав Иванов от ГЕРБ поиска на няколко пъти да вземе думата, но ръководещата пленарното заседание Мая Манолова не му позволи. 

Очевидно това провокира недоволство от страна на Иванов, което предизвика депутата от "Атака" Павел Шопов да поиска Манолова да бъде по-строга с реда в залата. След изказването на Шопов, Манолова даде думата на Светослав Иванов, който изрази възмущението си, че опозицията е дискриминирана в изявленията от пленарната зала.

Той се обоснова, с това че ГЕРБ искат да защитят бюджета на Министерството на отбраната, който е с 60 млн. по-малко. Депутатът се мотивира, че Цецка Цачева никога не е вземала думата на никого.

"В крайна сметка вие сте партиен другар на министър Ангел Найденов. Оставете ни да изкажем нашата позиция", обърна се Иванов към Мая Манолова. Снежана Дукова от ГЕРБ заяви, че никой от управляващото мнозинство не става да защити позиция по конкретните членове в закона. 

Дукова се закани на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, който вдигаше ръка с депутатската си карта за изказване, като заяви: "Г-н председател на бюджетната комисия, не ми вадете очите с тази карта, за да ме спрете, защото ще започна да цитирам велики икономисти."

Доброслав Димитров от ГЕРБ върна обратно темата за отбраната, като заяви, че досега се е говорило само за лошия Симеон Дянков, но "добрият Чобанов дава 60 млн. лв. по-малко от лошия Дянков".

Водещи

Най-четени