600 перничани могат да останат без дом* 13.09 | 16:35

Настояват лимитът за щетите от земетресението да падне от 2000 на 500 лева

От Ралица Стоянова

На прага на есента 600 перничани могат да останат на улицата, защото домовете им са засегнати от труса, а щетите се оценяват като текущ ремонт, за който държавата не плаща.

Именно заради това кметът на града Росица Янакиева настова определената граница от 2000 лева при отпускането на помощи за пострадалите от земетресението в Пернишко да бъде преразгледана и премахната, съобщават от общината.

След предложение на Междуведомствената комисия към Министерски съвет стана ясно, че без парична помощ ще останат онези перничани, които имат щети под 2000 лева. Определеният лимит от страна на държавата означава, че над половината от молбите на хората ще бъдат отхвърлени и много перничани, пострадали от земетресението, ще посрещнат зимата в условия, които не са нормални за живот.

Янакиева е отправила официално искане към министърът по усвояване на евросредствата Томислав Дончев границата на обезщетенията да бъде сведена между 300 и 500 лева, пише БТА.

Според кмета на града има пострадали хора, които са в много тежко финансово състояние и за тях ще бъде непосилно да се справят сами с възстановяването на жилищата си.

Община Перник разполага с 55 апартамента за настаняване на пострадали от земетресението граждани. По изготвения списък към момента 186 са домакинствата, които няма къде да изкарат зимата, съобщи Янакиева.

Онзи ден перничани излязоха на протест срещу лимита от 2000 лева и приха горчиво кафе.

* Информацията е допълнена в 18.05 часа.

Водещи

Най-четени