62-ри пореден протест срещу Борисов, Гешев, Доган и Пеевски ВИДЕО+СНИМКИ 08.09 | 21:38

Протестиращите прожектират кадри с бисерите на премиера Бойко Борисов върху сградата на президенството

От iNews.bg

Пореден, 62-ри път, протестиращи се събраха в триъгълника на властта с искане за оставката на премиера Бойко Борисов, на цялото правителство, както и на главния прокурор, а и за прекъсването на паралелната държава, чиито конци, според хората на площада, се дърпат от Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Днес протестиращите прожектират кадри с бисерите на Борисов върху сградата на президенството.

Недоволните граждани се готвят за протеста на 10 септември, призовават всички граждани да дойдат пред Народното събрание. 10 септември, 8 ч. отново цялата страна е София, заявяват протестиращите, "защото най-голямата свинщина е тук”.

Ще бъдем една вечер поне след тях. До тази сутрин имаме 600 записани доброволци от 20 държави, включително Естония, Австралия и Канада, заяви от сцената на протеста Арман Бабикян. За България хората, които вече са се регистрирали като доброволци са от 69 града и 9 села. Тези, които искат да помагат в свалянето на мафията и да вдигнат държавата, имат шанс да се запишат на страницата на триото. Ще помогнат по този начин да станем организирани срещу организираната престъпност в България, добави Бабикян.

Тук сме 62 дни, изправихме се срещу себе си, убедихме себе си и близките си, че това е нещо, което трябва да направим. Ние се качвахме нагоре и вървяхме напред всички заедно за първи път без разлика в това кой какви убеждения има. Обединени сме единствено от това, че сме свободни граждани на България, добави адв. Николай Хаджигенов. Ние ще носим дъвки в четвъртък и водни пистолети, вие ще дойдете с оръдия, добави Хаджигенов.

Категорично заявяваме, че всички заедно сме непоколебими в усилията си и призоваваме да не се допуска полицейски произвол и насилие, както и опити за провокация, организирани от управляващите, с цел да се дискредитира мирния граждански протест. Не допускайте да се повтори "кървавата сряда" на Борисов и Гешев! заявиха от Отровното трио.

Днес адвокат Николай Хаджигенов, скулпторът проф. Велислав Минеков и пиар експертът Арман Бабикян, придобили популярност като "Отровното трио", адресираха обръщение до посолствата на държавите-членки на ЕС в България, посолството на Съединените щати, Великобритания и представителството на Европейската комисия в България по повод провеждащите се антиправителствени протести у нас.

"След бруталното насилие над мирно протестиращите граждани, институции като прокуратурата, която по презумпция би следвало да защитава правата на гражданите в Република България, мълчи безучастно, с което става част от престъпленията, които се извършват срещу българския народ. Корупцията и мафиотското управление ерозират в небивал размер системите за сигурност на страната и правят Алианса уязвим в голяма степен за проникване от чужди интереси.

Ние, като част от гражданското общество в страна-членка на Европейския съюз и НАТО, заявяваме пълната си нетърпимост към арогантното погазване на конституционните права на гражданите, основните принципи на демокрацията и европейските ценности. Наясно сме, че заради характера, статута и ангажиментите, които са Ви вменени, не можете да вразумите властта в България, но можете да предадете информацията, която Ви предоставяме, на Вашите правителства. Декларираме, че ще продължим да протестираме мирно, като съзнателно гражданско общество, до постигане на целите ни”, пише в част от декларацията на Отровното трио до ЕС.

Всеки ден в някоя от световните медии има материал, посветен на протестите в България.

Днес Орла Бари от американската медия The World пише, че вече над два месеца българи се събират по улиците на столицата София, скандирайки отново и отново една дума: "Оставка, оставка".

Те призовават премиера Бойко Борисов, заедно с неговото правителство и главния прокурор на страната Иван Гешев, да се оттеглят.

32-годишната Валентина Долмова е сред протестиращите повечето дни. Организационният психолог, която често присъства на шествията с майка си Татяна, казва, че чувства задължение да бъде там. "Нямам морална алтернатива. Това е жертва, която трябва да направите. В противен случай основно се задоволявате с нещо, което е неморално. Аз така го виждам ", казва тя.

"Шпигел” пише днес, че хиляди българи протестират срещу премиера Борисов. Те получиха сега и подкрепата на Лозан Панов – един от най-висшестоящите съдии в страната. Пред "Шпигел" той повдигна тежки обвинения срещу правителството и Европейския съюз.

"В нашата страна има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Например собственикът на медийна империя Делян Пеевски неофициално, но фактически е съпремиер”, заявява Лозан Панов пред "Шпигел".

Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация – независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в "пленена" държава. В една нормална държава аз като съдия би трябвало да стоя извън политиката. Но в нашия случай дори и аз трябва да го кажа: Да, България е "пленена" държава. Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България, казва още Панов.

Пред "Дойче веле” бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю заяви, че през последните години демокрацията в България се намира в отстъпление, а Борисов на практика е превърнал България в еднопартийна държава. Не съм изненадан от продължаващите демонстрации в София и в други градове. Те са израз на дългогодишното разочарование на българския народ от равнището на корупция, от слабостта на правовата държава, от силата на олигарсите и организираната престъпност в страната, добавя Пардю

ГЛЕДАЙТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА НА ПЛОЩАДА НА ЖИВО ТУК

Водещи