63 нови случаи на COVID-19, стават общо 1234! Мутафчийски разкри за чудо с излекуван мъж у нас 25.04 | 08:46

Двама души са починали през изминалото денонощие. Общо броят им е 54 души, което е 4.4% от всички заразени

От iNews.bg

Нови 63 случаи за последното денонощие са заболели у нас от коронавирус. Така общата бройка на потвърдените проби от 8 март насам става точно 1234. Отново най-много положителни проби в последните часове има от Плевен. 3 деца са сред новите носители на COVID-19. Хубавото е, че 1 човек е бил екстубиран и е оздравял и изписан след дълга интубация от цели 38 дни. 

25 лица са настанени в болници. Увеличението спрямо вчера е с 5.4%. Активните случаи са 983. Най-голямо количество случаи са в Плевен – 19, 7 са в завод Мизия, 5 са контактните им заразени лица, 7 са в болница. В София са 16 случая. Във Видин – 7, в Благоевград – 5, Бургас – 4, Кюстендил и Стара Загора – по трима.

Два нови случая на заразени деца – в Плевен момче на 4 години, и в София – момиче на 12 години. Децата са с лека симптоматика и не са настанени в болници.

Шест нови заразени има при медицинския персонал, допълни началникът на Щаба. София – 1 санитар в Първа АГ, и във Видин – петима. Общо заразените медици са 135, 11% от всички заразени.

197 души са излекувани. 4 нови излекувани има само през изминалото денонощие.

На традиционния си вече брифинг Венцислав Мутафчийски обясни още, че се надява българите да спазват физическата дистанция, когато скоро мерките за разходки в парковете паднат. В противен случай забраната пак ще бъде вдигната. Той подчерта, че кметовете в отделните населени места сами ще постановяват какви ще са правилата в различните градини и паркове из градовете.

Мутафчийски бе ядосан от това, че столичани отново са тръгнали да пътуват извън София безотговорно. 

279 свободни легла има в София за лечение на леки случаи на коронавирус, а за тежките - леглата са 130, стана ясно още на пресконференцията.

Двама души са починали през изминалото денонощие. Общо броят им е 54 души, което е 4.4% от всички заразени.

Мъж на 95 с множество заболявания, и жена на 73 години с карцином на белия дроб.

В болници са 285 човека, интензивните са 41. Най-голям е броя в София – 639 заразени, 149 са в болница, 27 са в интензивни отделения.

"В неделя Фандъкова обяви, че ще се проведе учение, в което ще се създаде организация за посещение на парка и дали се спазват забраните. Тази сутрин четох, че в Австралия са забранени плажовете за пореден път, защото се оказва, че мерките се спазват, след което има нарушения и съответно бум на заразените. Ние искрено се надяваме, че нашите съграждани ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да се разхождат в парка. За годините на децата не мога да отговоря, но не става въпрос за гимназисти. Годините на децата, подлежащи на разходка, ще ги определят градоначалниците във всеки град, както и конкретните мерки за посещение на парковете", разясни Мутафчийски.

"Наличието на респиратори говори за готовността на една болница да се справи с тежките случаи. Имаше областни болници, в които бяха закрити дори инфекциозните отделения, на други места бяха в трагично състояние. За два месеца успя да се мобилизира здравната система за това България да има около 7400 легла, както и към тях да има 1400 легла за интензивно лечение. В самото началото на болестта имахме една лаборатория, а сега имаме 18", допълни ген. Мутафчийски.

Относно тестването на жителите в Паничерево, ген. Мутафчийски съобщи, че не е чувал за спиране на тестването в селото, като остатъкът от тестовете ще бъде пренасочен по волята на дарителите на тестовете.

Има достатъчно защитни облекла за медиците, категорични са от щаба.

Водещи

Най-четени