65% от хората в страната са изключително бедни 03.12 | 09:07

Ще помагат на българските производители да изнасят стоката си в чужбина

От Елица Елефтерова

Операция "Чисти ръце" ще изчисти държавата от всички "тъмни" участници в прехода и ще направи институциите деполитизирани. Това заяви Ангел Славчев от "Движение за граждански контрол" в ефира на TV7, представяйки антимонополните мерки на обединение от движенията "България без цензура" и "Движение за граждански контрол".

Рада Коджабашева от "България без цензура" коментира, че е важно да се работи върху монополите, защото от 1993 до 2012 г. за приватизация са дадени 12,5 млрд. долара, а за същия период брутният национален подукт е няколко пъти по-малък.

В същото време около 65% хората в страната към днешна дата са в изключително тежко финансово състояние – безработни, работещи бедни, пенсионери и деца. Има професионалисти, които трябва да бъдат в регулативните органи и управителните съвети, заяви Коджабашева.

Според Славчев е нужен граждански контрол, защото само тогава ще спре кражбата в страната. По думите му е нужна и забрана партийни лица да участват като акционери в медиите. Това според него може да стане чрез определени закони. Има начин да се следи за поставени лица в медиите, убеден е той.

Държавата трябва да е част от конкурентния пазар, коментира Славчев. Според него тя трябва да има златна акция или контролен пакет във всяко електроразпределително дружество, защото така ще може да ограничава монопола.

Двамата представиха и идеята в определени магазини българската продукция на българските производители да бъде изкупувана. Така на бедните у нас трябва ще се даде подкрепа. В същото време чрез публично-частни партньорства може да се помага на българските производители да изнасят продукцията си в чужбина.

Държавата може да изкупува продукцията на тези хора и да им помага да изнасят стоката си в чужбина, посочва Коджабашева. Трябва да използваме вътрешната си продукция, защото по този начин ще се завърти икономиката на страната, допълни Славчев.

Водещи

Най-четени