65 оцелели израелски туристи отлетяха с правителствения самолет за Израел 19.07 | 11:58

Самолетът е потеглил от летището в Бургас

От Елена Кирилова

65 израелски туристи, преживели терористичния акт на летището в Бургас, излетяха днес с правителствения самолет към Израел.

Самолетът е потеглил днес, 19 юли, в 10.12 ч. от летището, на което се състоя атаката, разкрива агенция "Фокус”,  позовавайки се на информация от пресцентъра на МВР.

Според досегашната информация става дума за взрив на автобус в резултат на действията на камикадзе. До момента обявените жертви са осем, а ранените над 30.

По думите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов  вече са снети отпечатъци от пръстите на мъжа, който се смята, че е причинител на взрива. Освен това е назначена ДНК - експертиза, чрез която да се установи самоличността на извършителя. В базите данни на партньорските служби текат проверки дали има някаква информация за него.

По време на огледа е открита американска шофьорска книжа, издадена в Мичиган. Смята се, че тя е използвана именно от мъжа, взривил автобуса. Документът вече се намира в ръцете на американските служби, които потвърдиха, че е фалшив.

Все още не е установена самоличността на извършителя, но по случая работят както американски, така и израелските служби и Европол. Всички те непрестанно обменят информация помежду си.

Министър Цветан Цветанов отрече инцидентът да е свързан с твърдението на израелския министър на транспорта от 2011 г., когато той обяви, че слабото място на сигурността у нас и в други държави, е именно извозването на израелските туристи от летищата до хотелите.

Нито българските, нито партньорските служби са имали информация за подготовката и извършването на терористичния акт. Все пак вътрешният министър предполага, че мишената са били именно израелските граждани, а не страната ни.

Не са констатирани откази от страна на чужди туристи да извършат планирано пътуване или почивка в България.

Водещи

Най-четени