66 партии са заявили участие в изборите до момента 27.03 | 16:03

ЦИК е регистрирала само четири, има 3 дни за останалите

От Ивелина Георгиева

66 политически партии са подали заявка за участие в изборите до момента. Това обяви говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Комисията вече е регистрирала за участие в предстоящите избори 4 партии. Това са ГЕРБ, Български демократически съюз "Радикали", Политическа партия "Нова алтернатива" и НДСВ.

До 30 март е крайният срок, в който ГРАО трябва да провери подписите на останалите партии, заявили, че ще участват в изборите. На 1 април трябва да бъдат обявени избирателните списъци. До момента са назначени 13 от районните избирателните комисии от общо необходими 31.

Негенцова поясни, че на сайта на ЦИК може да се проследи кои партии досега са подали заявление за участие. Вследствие на законодателни промени заседанията на ЦИК вече се предават и онлайн.

"Искането дейността на ЦИК да бъде прозрачна, вече е постигнато", заяви говорителят. Тя обясни още, че в секционните избирателни комисии може да има само по един застъпник и по един председател на политическа партия, като председателят и секретарят не може да са от една и съща политическа сила.

На 12 април ще стартира агитационната кампания, посочи Бисер Троянов. ЦИК е взела решение и относно финансирането на кампанията, според което допустимият общ размер на кампанията за партии и коалиции, а за Инициативни комитети – до 200 хиляди лева.

Дарения от физически лица не могат да надвишават сумата от 10 хиляди лева, като за всички даренията се попълва декларация за произход на средствата, а сумите над 1000 лева се превеждат по банков път.

Водещи

Най-четени