7 милиарда долара са присвоили хакерите през 2021 година, отчитат от ФБР 23.03 | 13:30

Най-много са оплакванията за фишинг измами, следвани от фалшиви оферти за неполучени продукти и услуги. На трето място са атаките срещу лични данни и съответната им кражба

От iNews.bg

Загубите за потребителите от интернет престъпления през 2021 г. възлизат на над 6,9 млрд. долара. Това показват данните на годишния Доклад за интернет престъпността на ФБР, който агенцията публикува.

В него се посочва, че онлайн кражбите достигат рекордни стойности. Сумата е с 2 млрд. долара по-голяма спрямо 2020 г., като данните са главно от американски потребители, които са подали сигнали. Това означава, че реалната сума е още по-сериозна, предава vesti.bg.

През 2021 г. до ФБР са подадени 847 376 сигнала за интернет престъпления. Това е със 7% повече спрямо 2020 г., но и ръст с цели 81% в сравнение с 2019 г.

Най-много са оплакванията за фишинг измами, следвани от фалшиви оферти за неполучени продукти и услуги. На трето място са атаките срещу лични данни и съответната им кражба.

Най-големи са загубите чрез компрометиране на лични и бизнес имейли - почти 2,4 млрд. долара. На второ място са онлайн измами за изгодни инвестиции - 1,45 млрд. долара. На трета позиция са измами чрез онлайн запознанства и романтика - 956 млн. долара.

Много доходоносни за хакерите са още кражбите на лични данни - 517 млн. долара, следвани от онлайн измами с продажби на имоти или наеми - 350 млн. долара. Популярни са и измами чрез онлайн техническа поддръжка, като по този начин хакерите са откраднали поне 347 млн. долара.

ФБР призовава потребителите не само към бдителност, но и да съобщават своевременно на властите, ако станат жертва на онлайн престъпление. Много хора не подават сигнали, което затруднява борбата с хакерите.

Най-четени