7 съвета как да се измъкнете, ако ви спре катаджия 11.04 | 13:53

Има начин да се отървете от фиш и глоба

От iNews.bg

Всички шофьори рано или късно се сблъскват с катаджиите. Дори и човек да е напълно изряден по всички показатели, не е застрахован от това да бъде спрян, дори и само за проверка. Затова и не бива да се сърдим на катаджиите, когато ни спират - в крайна сметка това им е работата.

По-важно е да знаем какво да правим, ако сме извършили някое леко нарушение и искаме да избегнем фиша, но сме против подкупването на полицаи. Колегите от Div.bg дават седем съвета, с помощта на които има огромна вероятност да се отървем от наказание при спиране от катаджии. Вижте ги:

1. В момента, в който видите палката или светлините, намалете и спрете възможно най-бързо

Така ще покажете, че сте напълно наясно със случващото се на пътя и уважавате закона, чиито представители са именно униформените.

2. Създайте безопасна обстановка

Как става това? Ако сте с шапка, свалете я, свалете слънчевите очила, извадете си документите на удобно място (не е нужно да ви ги поискат и чак тогава да започнете да се ровите в дънките или жабката), светнете лампата и намалете музиката.

3. Не се правете на отворко, за да не създавате излишно напрежение

Полицаите имат право да претърсят колата, да поискат да отворите багажника - това са стандартни процедури. И в никакъв случай не тръгвайте да излизате от колата, преди полицаят да ви е помолил да сторите това.

4. Оставете полицаят да води разговора

Най-вероятно ще ви попита дали знаете защо ви е спрял. Отговаряйте кратко и ясно и не се правете на прекалено остроумен. Тогава униформеният ще ви каже, ако сте направили някакво нарушение.

Останалите съвети за избягване на фиш ще откриете в Div.bg.

Водещи

Най-четени