71 мерки ще движат държавната администрация 10.05 | 12:27

Те са част от Стратегията за развитие през 2014–2015 г.

От iNews.bg

Правителството прие План за изпълнение през 2014  и 2015 г. на Стратегията за развитие на държавната администрация. Планът съдържа 71 мерки, които представляват конкретизация на определените в стратегията цели и отговарят на шест приоритета, съобщават от правителствената пресслужба.

Основните приоритети в мерките са свързани с оценка на въздействието, като се предвиждат обучения на служители и реално извършване на оценка на въздействието. Планува се още подобряване на процеса на обществени консултации, в частност ще се адаптира минималният задължителен срок за провеждане на обществени консултации към добрите европейски практики. А проектите ще бъдат консултирани още от момента на възникване на основната концепция, като освен публикуване в интернет, ще се организират граждански панели, дискусионни форуми и др.

Контролът за изпълнение на законите се предвижда да се засили и да се подобри дейността на регулаторните органи, като усилията ще бъдат насочени към ограничаване на предпоставките за корупция.

Предвижда се още цялостна промяна на начина, по който се предоставят административните услуги – големият брой мерки в тази област е свързан с влезлите в сила през м. март т.г. промени в АПК, с които се създава общата нормативна рамка за въвеждането на комплексно административно обслужване. В тази част планът е синхронизиран с Пътната карта и с Плана за изпълнение на Стратегията за електронното управление в Република България 2014-2020 г.

Въведен ще бъде подходът "отворени данни”, като за целта ще се създаде нормативно задължение за публикуване на наличната информация в отворен формат. По този начин публичната информация (вкл. първичните данни) ще бъде открита и достъпна за всички физически и юридически лица за свободна употреба като бъде публикувана в структуриран и лесен за обработване формат.

Намаляване на регулаторните пречки и административната тежест на централно и общинско ниво – специален фокус се поставя върху въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие, стандартизиране и унифициране на процедурите и документацията по предоставяне на административни услуги на общинско ниво и създаване на референтен модел за ключови общински услуги. Акцентира се върху процедурите, свързани със стартиране, развитие и прекратяване на бизнес дейности в България, включени в индикаторите на доклада "Правене на бизнес”.

Финансирането на изпълнението на мерките ще се осъществява основно със средства от оперативните програми на Европейския съюз, както и от бюджетите на отговорните институции.

Водещи

Най-четени