710 лв. средна учителска заплата с делегираните бюджети 16.02 | 13:45

ОТ МОМН представиха резултатите от делегираните бюджети в училищата

От Кремена Бедерева

Средната брутна учителска заплата към момента е около 710 лева, а има и училища, в които заплатата е над 1000 лева, съобщи главният секретар на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) Красимир Вълчев при представянето на резултатите от проекта за въвеждане на делегираните бюджети в училищата.

По думите му минималната учителска заплата сега е около 550 лева. Вълчев уточни, че брутната педагогическа заплата включва, освен основната, също задължителната добавка за прослужено време. Средно за системата тя е 20-21%, като за младите учители е 2%, а за учителите с по-голям стаж - над 30%.

Към брутната учителска заплата се прибавят и допълнителните възнаграждения, които се изплащат традиционно в системата на образованието, отбеляза главният секретар, цитиран от БТА.

iNews припомня, че делегираните бюджети бяха въведени през 2008 г. след най-голямата в историята стачка на едно съсловие.
Делегираните бюджети дават възможност на директорите да управляват финансовите ресурси, с които разполага училището.

Средствата от държавния бюджет и дейностите по обучението на децата се определят на база единни държавни разходни стандарти и те са одобрени от Министерския съвет.

Делегираните бюджети се отпускат по определена формула. Основните компоненти във всяка формула са единният разходен стандарт и броя на учениците. Всеки директор трябва да намери най-оптималния вариант за разпределение на средствата по този бюджет.

 

Водещи

Най-четени