73-годишна жена от с. Оброчище почина от антракс 25.09 | 20:56

Семейството се е заразило по кръвен път, заклали болна овца

От iNews.bg

73-годишна жена от село Оброчище, Добричка област, е починала от антракс, след като е била в досег с месо от болна овца. В селото е обявено огнище за болестта антракс. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Овцата е била видимо болна, но въпреки това на 17 септември семейството е решило да я заколи и не е информирало ветеринарен лекар. Месото е транжирано и прибрано във фризер. Преди два дни 73-годишната жена е приета в Инфекциозната болница във Варна, където вчера сутринта е починала, предаде Дарик.

Жената се е заразила, след като се е порязала, докато е разрязвала месото. В болницата е настанен и синът й, който също е с оплаквания. Той е около 50-годишен, няма опасност за живота му.

Досег с болното животно са имали общо 7 човека. По разпореждане на РЗИ всички те от днес са на антибиотична профилактика. Взети са всички предпазни мерки, а месото е блокирано, взети са проби за изследване.

Лабораторните проби на съхраняваното от собствениците месо във фризер показват наличие на антракс. Към момента в село Оброчище са ваксинирани 567 овце, 3 кози, 8 говеда и 4 коня. Остава да бъдат ваксинирани още около 150 кози, с което ще бъдат обхванати всички възприемчиви животни в населеното място.

Последният случай на антракс в областта е от 1986 г. в землището на град Балчик, където през август месец е извършена редовната ваксинация срещу заболяването.

БАБХ призовава животновъдите да не предприемат клане на животни, без да са уведомили официалния ветеринарен лекар, който отговаря за стопанството им.

 



Водещи

Най-четени