74 000 нуждаещи получиха ваучери за декодери 05.09 | 14:13

Вторият етап ще приключи до 31 октомври

От Десислава Маданска

Около 74 000 нуждаещи се вече са получили ваучери за декодиращи устройства за приемане на цифрова телевизия, съобщиха от социалното министерство.

Ваучерите се раздават в пощенските станции по график от социални работници. За целта нуждаещите се трябва да удостоверят самоличността си чрез лична карта или личен паспорт. При невъзможност лично да посетят пощенската станция може да упълномощят лице, което да получи ваучера вместо тях, като не се изисква нотариална заверка на пълномощното.

Ако лицата, получили целеви помощи за отопление, нямат възможност да приемат цифрова телевизия чрез своите телевизионни приемници, те удостоверят това чрез подписване на декларация, която им се предоставя за попълване в пощенските станции, преди получаване на ваучера.

Първият етап на раздаване на ваучерите започна на 1 август в 14 области на страната. До 29 август 73 562 лица и семейства са получили ваучери от общо 119 000 правоимащи в тези области, допълва БТА.

Към 3 септември в 5 общини от Смолянска област, в по една община от област Монтана и област Добрич раздаването на ваучерите е приключило.

Очаква се вторият етап на раздаване на ваучери да започне след приключването на втората тръжна процедура за доставка на декодери. Това ще се отнася за общините в Северен централен район, с областни градове Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра; в Югозападен район, с областни градове Благоевград, Кюстендил, Перник; в Югоизточен район, с областни градове Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол; в Софийска област и в град София.

Крайният срок правоимащите от тези райони да си получат ваучерите ще бъде 31 октомври.

Получаването на самите декодери ще е до 30 ноември 2013 г.

Водещи