8 декември е! Студентите започват купона 08.12 | 08:19

Празникът на бъдещите висшисти ще протече под засилено полицейско присъствие

От iNews.bg

Днес е 8 декември и студентите отбелязват своя празник. Това е един от най-обичаните дни в годината от младите. А и не само. Редица отдавна завършили българи обичат да се събират на днешната дата със състудентите си и да си спомнят времената в университета. Очаква се довечера ресторанти, дискотеки и барове буквално да се задръстят от весели компании, особено по курортите.

Празникът у нас е на повече от век. За първи път е отбелязан през 1902 г. като патронен на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Първоначално е отбелязван на 25 ноември, когато, според църквата, е денят на светеца. След въвеждането на Григорианския календар у нас през 1916 г. обаче се измества на 8 декември и така продължава до днес.

Празникът обаче ще протече при засилено полицейско присъствие. Още от миналата седмица от МВР предупредиха, че техни служители ще бъдат мобилизирани по по-популярните дестинации и курорти, за да осигурят безопасното преминаване на празника. Униформени патрули ще бъдат разположени в близост до заведенията и хотелите, където се очаква масово струпване на студенти. Те ще са в готовност да реагират моментално при възникване на проблем.

Със собствениците и управителите на барове, ресторанти, клубове и др. вече бяха проведени срещи, на които те бяха инструктирани моментално да се свързват с полицията при възникването и на най-малката притеснителна ситуация, за да могат полицаите да реагират светкавично. Пожарникарите също провериха близо 600 от най-популярните заведения в страната. При доста от тях бяха открити нарушения на правилата за безопасност, а 24 дори отнесоха и глоби.

Засилено полицейско присъствие ще има и по пътищата. Униформените ще следят за шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол, както и за изправността на управляваните автомобили.

Водещи

Най-четени