8 декември - празник на студента 08.12 | 08:45

Студентският празник - 8 декември, за първи път се отбелязва у нас през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище

От Кремена Бедерева

Студентският празник - 8 декември, за първи път се отбелязва у нас през 1903 г., като празник на единствения тогава в  Княжество България университет - Висшето училище, след решение  на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г.

В решението се определя честването да бъде на 8 декември - в Деня на Свети Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил) -  един от които е и Свети Климент Охридски. Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност.

През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8  декември. В продължение на годините се чества от студентите в  цялата страна като студентски празник.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите  училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на  българските студенти.

Според данни от националната статистика през учебната  2012/2013 година около 230 000 студенти се обучават в държавните висши училища у нас, както и около 50 000 - в частните  университети. Над 11 000 са чуждите студенти в България.

На неучебния 8-ми декември студентите се забавляват с празнични вечери и нощни купони, в които участват студенти от един поток или група, но в днешно време това е размито понятие и... важното е да има купон.

Hяĸoи cтyдeнти cвъpзвaт дaтaтa 8 дeĸeмвpи и cъc cмъpттa нa Джoн Лeнън. Пpeз 1980 г. ocнoвaтeлят нa The Beatles e cмъpтoнocнo paнeн oт пoчитaтeля cи Mapĸ Чeпмън, нa ĸoгoтo няĸoлĸo чaca пpeди тoвa Лeнън e дaл aвтoгpaф.

Освен това студентите си имат и химн - счита се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през ХІІІ век, а авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет К. В. Киндлебен през 1781 г., а за мелодия е използвана по-рано създадена песен от Я. Г. Гюнтер.

Има безброй правила и препоръки как един студент да отпразнува най-добре 8-ми декември. Може би, едно от златните е да не се коментират лекции, изпити, колеги, преподаватели, а да се отдадете на купона и забавлението – празник е. Но най-вече – не прекалявайте с алкохола и бъдете разумни!

Студентите, които предпочитат големите зимни курорти, се налага да отворят добре портфейлите си, защото цените на хотелските стаи там значително надвишават бюджета, който биха дали, ако предпочетат да прекарат празника в някое далеч не толкова популярно място.

Честит празник на всички минали, настоящи и бъдещи студенти!

Водещи

Най-четени