8 от 9 селища в Шуменско си правят незаконни сметища 15.04 | 11:42

Почистени и ликвидирани са 24 локални и незаконни сметища

От Елена Коцева

Локални сметища в осем населени места от общо девет проверени е установила при проверки Регионалната
инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Шумен.

От началото на тази година проверки по чистотата са извършени в общините Търговище, Омуртаг, Венец, Каспичан, Шумен, Смядово, уточниха от инспекцията.

Проследяват се сроковете за контрол по отстраняване на отпадъците от замърсените територии. Без констатирани нарушения е проверката в с. Кюлевча.

По постъпила в РИОСВ-Шумен информация от общинските центрове, за изминалото тримесечие е закрито едно нерегламентирано сметище с площ 6,5 дка – в с. Обител, общ. Омуртаг.

Общо почистените и ликвидирани локални и незаконни сметища са 24, с обща площ 3,5 дка. Най-голям брой са почистените сметища в община Антоново.

Всички села са включени в системи за сметосъбиране и сметоизвозване, посочват от инспекцията. Направени са предписания за почистване на териториите.

РИОСВ препоръчва на кметовете да бъдат по-внимателни и да прилагат системен контрол за предотвратяване на повторно замърсяване на площите. 
Проверките на екоекспертите продължават, информират от РИОСВ - Шумен.

iNews припомня, че от 16 юли 2009 година влезе в сила забрана от страна на ЕК за използването на 76 сметища в цялата страна.
Те трябваше да бъдат закрити, а общините да започнат да транспортират боклука си до сметища в други райони, които отговарят на европейските стандарти. 

Едновременно с това от министерството предупредиха, че освен липсата на действащи сметища, самите общини нямат необходимата проектна готовност за изграждане на депа за преработка на отпадъците си. 

Водещи

Най-четени