8 от задържаните в Галиче с обвинения за тежки престъпления 27.05 | 14:07

Очаква се утре спецпрокуратурата да поиска постоянен арест за тях

От iNews.bg

Организираната престъпна група, ръководена от кмета на село Галиче Ценко Чоков, е давала между 100 и 300 лева срещу 20% лихва, съобщи шефът на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова на брифинг. На кмета и още 7 души, сред които и синът му Мартин, от вчера са повдигнати обвинения за тежки престъпления.

Чоков е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, лихварство, отвличания, рекет и закана за убийство.  Синът му Мартин също е участник в групата. Той има общи обвинения за хулиганство и изнудване. По време на специализираната акция, ръководена от спецпрокуратурата и ГДБОП, са били извършени 45 претърсвания и обиски. 20 свидетели, трима от които анонимни, са разпитани. Повечето от тях - пред съдия.

От дома на Чоков са иззети 14 хил. лева, а от автомобила на Мартин - около 3800 лева. Намерени са също така нотариални актове, както и пълномощни. Иззети са и вещества, които са реагирали на наркотици, казаха от МВР и прокуратурата.

Те признаха, че по групата, за която, както каза главният секретар на МВР, има данни, че са стара история, че се е работило доста трудно, в условията на страх и недоверие на съгражданите на Ценко Чоков, по отношение на възможностите на институцията да противодейства на неговите действия.

Главният секретар на МВР Георги Костов, който също участва на брифинга на спецпрокуратурата, уточни, че групата е била висококонспиративна, брутална и държаща в страх хората от Северозапада. Той апелира всички пострадали от Чоков да съдействат и да станат свидетели, пише 24 часа.

Костов добави още, че се е работило по оперативни данни по бандата още от края на миналата година, като разследването е било под личен контрол на шефа на ГДБОП Ивайло Спириндонов и главния секретар Георги Костов, а досъдебното производство - под личния контрол на главния прокурор Сотир Цацаров. Решението за пристъпване към акцията е било на 18 май, като тя не е била по повод палежа на коли на 23 срещу 24 май.

"Срещнахме подкрепа от държавата в лицето на премиера", подчерта главният секретар. По думите на Ивайло Спириндонов пък, министър-председателят е бил държан в течение по време на акцията, която се проведе вчера в Галиче.

Очаква се утре специализираната прокуратура да поиска постоянен арест за задържаните.

Адвокатът на Ценко Чоков, който беше в Специализирания съд по друго дело, коментира кратко, че свидетелите, които са давали показания срещу клиента му, на практика са близки до опонента на Чоков на последните местни избори, т.е. има политически подтекст в това разследване и коментира иронично, че през последните няколко месеца единствено от НАСА не са викали клиента му, допълва БНР.

 

 

Водещи

Най-четени