80% от пътниците и шофьорите слагат предпазен колан 08.03 | 14:53

За децата на изрядните шофьори полицаите подаряват подарък играчки

От Кремена Бедерева

Над 80% от водачите и пътниците на предните седалки в автомобилите извън населените места и от около 70% в населените места използват предпазни колани.

По-нисък е процентът на ползване на коланите в малките градове и села.

Повечето от пътниците на задните седалки не ползват тези предпазни средства, докато във водещите европейски страни коланите се ползват от над 85% от хората, пътуващи на задните седалки.

Използването на колани намалява с около 30% броя на загиналите и пострадалите при пътни инциденти, отбелязва началникът на "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР в Благоевград Димо Чобанов, цитиран от БТА.

15 души, които не са ползвали обезопасителни колани, са загинали при катастрофи през 2010 г. в Благоевградска област, други 126 са ранени.

В Благоевград и района днес започнаха масови проверки за използване на обезопасителни колани и предпазни средства за деца в автомобилите. В областния град проверките се извършваха по холандски образец.

За да става всичко по-бързо, на подходящо място в т.нар. "кошара", бяха спирани и проверявани едновременно от няколко полицаи по няколко автомобила.

Водачите и пътниците, които проверяващите установиха, че пътуват в автомобилите без обезопасителни колани, бяха санкционирани.

За децата на изрядните шофьори пътните полицаи бяха подготвили като подарък играчки.

Проверките се извършават в рамките на кампанията "Сложи колана. Спаси живота!", която следи за използването на колани и на задните седалки и превозването на деца в специални столчета.

 



Водещи

Най-четени