800 хиляди евро се инвестират в медицинското образование на роми 07.04 | 19:23

Средствата са за стипендии и подготвителни курсове за бъдещи лекари

От Цанка Донкова

800 хиляди евро се инвестират в медицинското обвазование на роми, съобщава bTV. Средствата са от норвежкото правителство и са за стипендии и подготвителни курсове за бъдещи лекари.

Над 100 са ромите, които изучават специалности в медицината в момента. Един от тях е 23-годишният Ален Христов. Той е в четвърти курс в Медицинския университет в Плевен и мечтае да стане кардиолог.

"Медицината не е само пари, трябва да имаш и сърце, трябва да искаш да помагаш на хората. Мен това също много ме удовлетворява - да видя, че съм помогнал на някой човек. Това е може би най-голямата награда за един лекар. Паричното възнаграждение е после. Ние по-скоро трябва да се доказваме повече. Надявам се в най-близкото бъдеще да се подобрят нещата и може би трябва от нас да започне промяната”, разсъждава младежът.

В рода си Ален няма лекари, няма и висшисти. В навечерието на Деня на ромите студентът, негови колеги и неправителствени организации обсъдиха с министъра на образованието обучението и възможностите за реализация.

"Все още има патриархални, традиционни семейства, за които образованието след основно образование не е толкова необходимо. Но в същото време се увеличава постоянно броят и процентът на ромите, които осъзнават, че без минимум средно образование и без висше образование човек не може да намери достойна реализация”, смята Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност.

В момента стотици роми се обучават във висши училища, а сред най-предпочитаните специалности е педагогиката.

Водещи

Най-четени