800 хиляди фантоми постоянно се появяват от преброяването 03.04 | 13:23

Защото има разлика между преброяването и избирателните списъци

От Ивелина Георгиева

Тези 800 хиляди души фантоми постоянно се появяват, откакто националното преброяване бе направено, коментира вицепремиерът министър на регионалното развитие в служебното правителство Екатерина Захариева.

"Аналогия между националното преброяване е направено от страна на НСИ и избирателните списъци, защото начинът, по който се формират тези две база данни, е с различна цел и механизъм, по който се извършват", отбеляза вицепремиерът.

Тя посочи, че избирателните списъци са отпечатани на 1 април и от днес всеки гражданин може да провери, дали е включен. Актуализацията им продължава.

Премиерът Марин Райков засегна темата за изборите в чужбина като заяви, че е помолил колегите си да бъдат увеличени средствата на външно министерство за провеждането на изборите там.

Преди той да заеме поста служебен премиер отпуснатите средства са били 550 хиляди лева, а те не са достатъчни. Като начало ще бъдат отделени едно 160 хиляди лева.

По думите му прави впечатление, че българската общност е много активна в някои градове, но до този момент не са събрани 100 заявки за откриване на изборни секции.

Водещи

Най-четени