820 хил. лв. за пешеходна зона по бул. "Цар Освободител" 06.05 | 13:25

Вече има и видеонаблюдение, над 50 кестена и 48 пейки

От Кремена Бедерева

820 000 лв. от бюджета на Столична община е струвало обновяване с озеленяването на бул. "Цар Освободител". Реконструираната пешеходна зона между бул. "Васил Левски" и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" е открита на Гергьовден от кмета Йорданка Фандъкова, съобщава БТА.

По думите й това са парите на хората, които са инвестирали в подобряване на средата. Пешеходната зона на бул. "Цар Освободител" вече има видеонаблюдение, което функционира, почти половин декар нови зелени площи, посадени са над 50 кестена, резистентни към миниращия молец, който унищожава старите дървета и са поставени 48 пейки.

Фандъкова отбеляза, че за 24 май трябва да приключи ремонтът на градинката пред Народната библиотека. В началото на юни ще бъде избран изпълнител за изграждане на осветлението в Борисовата градина, заедно с него ще се постави и видеонаблюдение. Провеждат се конкурси за избор на изпълнител за обновяване на пространството около паметника на Св. Патриарх Евтимий и входа на Южен парк от ул. "Козяк".

В отговор на въпрос за предложението на БСП да се плащат компенсации на родителите, за чиито деца няма места в детските градини, столичният кмет каза, че в началото на 2006 година именно представител на БСП е подписал последния доклад за замяна на част от детска градина в центъра на София за няколко панелни апартамента. Впоследствие този документ е бил спрян от тогавашния кмет Бойко Борисов.

Причината да няма места в детските градини е, че ние почнахме при 44 продадени за жълти стотинки и заменени за по няколко апартамента детски градини, отбеляза Фандъкова. По думите й, започвайки работа като заместник-кмет по образование, е трябвало още 20 детски градини да бъдат съборени и 1000 деца да останат на улицата, защото сградите са били пожароопасни.

Те вече са съборени и на места са построени нови, отбеляза кметът. До този момент новопостроените са над 40 и реално сега започваме от нулата, коментира тя. Мога да покажа всяка детска градина, построена в моя мандат и в мандата на Борисов, но за съжаление сме още далеч от целта, когато родителите на деца на възраст между 3 и 6 години ще могат да имат гарантирано място в детска градина и когато по-голяма част от децата в яслена група също да имат място, каза още столичният кмет.

Според нея решението на проблема е строителство. Въпросът за децата не трябва да се политизира, категорична беше Фандъкова.

Водещи

Най-четени