85-километрова стена ни пази от нелегално преминаващите бежанци 29.11 | 07:24

В момента турската границата се пази от кльон, по който обаче не тече ток

От Елица Елефтерова

Стена, дълга 85 километра, трябва да спре потока от нелегални имигранти към страната ни. Очаква се до края на януари да е готова новата подвижна ограда, която ще е дълга 33 км. Стоманената преграда ще завършва на върха си със спирала тип "бруно".

По-важното обаче е, че ще може да се мести по протежението на цялата бразда встрани от ГКПП Лесово чак до морето. На изток от граничния пункт в продължение на 58 км до Капитан Андреево в момента турската границата се пази от стария социалистически кльон.

"Навремето по него течеше ток. Като се допрат, две от жиците даваха накъсо и подаваха сигнал в граничната застава", разказват полицаите от Елхово. Днес кльонът, който е разположен на 2 км от браздата, е само физическа преграда. Липсва и т.нар. контролно-следова полоса – рохко изорана мека пръст, която показва следи от имигранти.

За сметка на това българската граница между Капитан Андреево и Лесово е осеяна с инфрачервени сензори и камери. Релефът на запад от Лесово е по-равнинен и лесно проходим.

Затова през 2009 г., когато границата е оборудвана с датчици, е решено да бъдат поставени в този район. На протежение от 58 км има общо 420 сензора и 56 камери. Модерната техника праща информация в реално време в щабовете на Гранична полиция в Елхово и Капитан Андреево.

Камерите се въртят на 180 градуса и след подаването на сигнал от сензорите веднага започват да следят обекта, пресякъл невидимото поле, пише в. "Стандарт". Монтирани са и 6 стационарни поста, които, освен че играят ролята на релейни станции за предаване на сигнала, имат и камери, които се завъртат на 360 градуса и могат да следят район по 15-20 км в дълбочина.

Сензори, но не инфрачервени, а сеизмични, ще бъдат монтирани и на изток от Лесово. Те ще бъдат поставени в най-труднодостъпните за граничарите райони. Датчиците ще дублират част от периметъра на новата ограда, дълга 33 км. Тя ще започне от източната страна на ГКПП Лесово при пирамида 268 и ще продължи до пирамида 200 в района на Болярово.

Военният министър Ангел Найденов и вицепремиерът Цветлин Йовчев инспектираха вчера на място подготовката за изграждането ѝ. Военните вече са ремонтирали общо 107 км пътища и подходи към граничната бразда.

Готови са и с браздата, широка 8 м, половината от която ще бъде заета от новата ограда. За разлика от кльона тя ще бъде само на метри от границата. Преградата ще даде глътка въздух на полицаите. В момента на границата са командировани 1200 униформени от цялата страна, които я охраняват.

На ден държавата харчи по 80 000 лв. за издръжката им. А ротацията се прави на всеки две седмици. За последното денонощие нито един нелегален имигрант не е преминал границата, похвали се вчера Цветлин Йовчев. "Имам увереност, че ще овладеем кризата във всичките ѝ аспекти", заяви още вицепремиерът.

Водещи

Най-четени