88 млн. т храна се разхищава годишно в ЕС 12.02 | 14:00
У нас почти 1/3 от хората не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност

По около 88 млн. т годна за консумация храна годишно се губят в Европейския съюз (ЕС), което представлява 20% от общия обем произведени храни в Общността. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а използваните за производството й суровини - на 261 млн. т, сочат данни на ЕК.
Всеки гражданин на Общността пилее по 173 кг. В същото време почти 1/3 от хората в България не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност.
Днес във Висшето училище по застраховки и финанси (ВУЗФ) се провежда кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин е Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към Министерство на земеделието, храните и горите, пише "Монитор".
Основната цел на форума е да се обсъдят съществуващите практики за събиране на данни за генерираните загуби на храни, за пренасочване на нереализираните годни за консумация храни, както и необходимите мерки и действия, които следва да се предприемат за намаляване на загубите на годни за консумация храни.
Стремежът на ЦОРХВ е в мероприятието да вземат участие всички заинтересовани страни - представители на държавната администрация, професионалните и браншовите организации на производители и търговци на храни и неправителствени организации с отношение по проблема.
През 2015 г., Общото събрание на Обединените нации (ООН) прие Цели за устойчиво развитие до 2030 г. Една от тях, Цел 12.3, изисква до 2030 г. в глобален мащаб да се намали наполовина разхищаването на храни на глава от населението на ниво търговия на дребно и домакинства и да се намалят загубите на храни по хранителните вериги.
България, както Европейският съюз и всички негови държави членки, се ангажира за постигането на тази цел, признавайки необходимостта от борбата срещу загубите и разхищаването на храни. През последните години у нас започна предприемането на отделни инициативи по проблема. Междуведомствена работна група разработва проект за Национална програма за превенция на загубите на храни, с цел да се отговори на необходимостта за намаляване на загубите и разхищаването на храни.
Водещи
-
Ваня Григорова: Никой не бива да задължава осигурените лица да вкарват вноските си в частен пенсионен фонд
Според нея трябва да има таван на пенсиите, който може да се увеличи, но не и да се премахне
24.09 | 19:45
-
Делян Пеевски с позиция срещу предложението на кмета на София за поскъпване на синя и зелена зона
Недопустимо е да бърка все по-дълбоко в джоба на хората, обяви лидерът на „ДПС – Ново начало“
24.09 | 19:30
-
Зафиров: За най-спешните дейности по подмяна на ВиК мрежата трябват 3,7 млрд. лв.
Темпото на подмяна на компрометираната ВиК мрежа е незадоволително, заяви вицепремиерът
24.09 | 19:15
-
Георг Георгиев: Разширяването на ЕС е естествен приоритет за всички нас
Министърът на външните работи взе участие в среща с колегите си от Гърция, Румъния и...
24.09 | 19:00
Най-четени
-
Заради ареста на Коцев: Евродепутати поискаха спиране на плащанията по ПВУ за България
Политически контекст и последствия
24.09 | 09:59
-
Левон Хампарцумян: Дългосрочното натрупване на бюджетни дефицити накрая води до катастрофа
„Не може заплатите в бюджетния сектор да бъдат 10% от БВП. Не може пенсиите да са нараснали с...
24.09 | 10:27
-
Забраната за телефони в клас: Всяко училище само ще определя какви ще са правилата
"Мисля, че не се съсредоточават в учението като гледат телефоните и щракат на телефоните",...
24.09 | 11:45
-
Българи масово изкупуват имоти край Кавала
По-младото поколение гърци обаче има по-прагматичен подход към ситуацията – за тях масовото...
24.09 | 10:45