88 млн. т храна се разхищава годишно в ЕС 12.02 | 14:00
У нас почти 1/3 от хората не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност
По около 88 млн. т годна за консумация храна годишно се губят в Европейския съюз (ЕС), което представлява 20% от общия обем произведени храни в Общността. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а използваните за производството й суровини - на 261 млн. т, сочат данни на ЕК.
Всеки гражданин на Общността пилее по 173 кг. В същото време почти 1/3 от хората в България не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност.
Днес във Висшето училище по застраховки и финанси (ВУЗФ) се провежда кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин е Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към Министерство на земеделието, храните и горите, пише "Монитор".
Основната цел на форума е да се обсъдят съществуващите практики за събиране на данни за генерираните загуби на храни, за пренасочване на нереализираните годни за консумация храни, както и необходимите мерки и действия, които следва да се предприемат за намаляване на загубите на годни за консумация храни.
Стремежът на ЦОРХВ е в мероприятието да вземат участие всички заинтересовани страни - представители на държавната администрация, професионалните и браншовите организации на производители и търговци на храни и неправителствени организации с отношение по проблема.
През 2015 г., Общото събрание на Обединените нации (ООН) прие Цели за устойчиво развитие до 2030 г. Една от тях, Цел 12.3, изисква до 2030 г. в глобален мащаб да се намали наполовина разхищаването на храни на глава от населението на ниво търговия на дребно и домакинства и да се намалят загубите на храни по хранителните вериги.
България, както Европейският съюз и всички негови държави членки, се ангажира за постигането на тази цел, признавайки необходимостта от борбата срещу загубите и разхищаването на храни. През последните години у нас започна предприемането на отделни инициативи по проблема. Междуведомствена работна група разработва проект за Национална програма за превенция на загубите на храни, с цел да се отговори на необходимостта за намаляване на загубите и разхищаването на храни.
Водещи
-
22-годишна майка две деца преби мъжа си в Монтанско
04.12 | 16:45
-
Двама донори от Варна спасиха живота на четирима души
До операциите се стигна след донорски ситуации във варненската болница „Света Марина“
04.12 | 16:28
-
Аламанов: Социалните мрежи усилват емоции, настроения и най-вече страхове
"Който може да се възползва от този инструмент, той печели", смята комуникационният експерт
04.12 | 16:00
-
Кирил Петков: Време е този парламент да заработи
По-рано Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи кандидатурата на Атанас Атанасов от...
04.12 | 15:45
Най-четени
-
Страшен скандал избухна в парламента
ПП имат много тежък проблем. Не можете да излезете с обща позиция по отношение на собствената...
04.12 | 12:59
-
Кабинетът обсъжда по 100 лева коледна добавка за пенсионерите
"Няма да има повишаване на основните данъчни ставки. Предвижда се увеличение на доходите,...
04.12 | 11:45
-
На 4 декември Православната църква почита света Варвара
На този ден празнуват всички с името (имената) Варвара, Варя, Варадин. Варвара е старогръцко...
04.12 | 08:57