88 млн. т храна се разхищава годишно в ЕС 12.02 | 14:00
У нас почти 1/3 от хората не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност

По около 88 млн. т годна за консумация храна годишно се губят в Европейския съюз (ЕС), което представлява 20% от общия обем произведени храни в Общността. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а използваните за производството й суровини - на 261 млн. т, сочат данни на ЕК.
Всеки гражданин на Общността пилее по 173 кг. В същото време почти 1/3 от хората в България не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност.
Днес във Висшето училище по застраховки и финанси (ВУЗФ) се провежда кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин е Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към Министерство на земеделието, храните и горите, пише "Монитор".
Основната цел на форума е да се обсъдят съществуващите практики за събиране на данни за генерираните загуби на храни, за пренасочване на нереализираните годни за консумация храни, както и необходимите мерки и действия, които следва да се предприемат за намаляване на загубите на годни за консумация храни.
Стремежът на ЦОРХВ е в мероприятието да вземат участие всички заинтересовани страни - представители на държавната администрация, професионалните и браншовите организации на производители и търговци на храни и неправителствени организации с отношение по проблема.
През 2015 г., Общото събрание на Обединените нации (ООН) прие Цели за устойчиво развитие до 2030 г. Една от тях, Цел 12.3, изисква до 2030 г. в глобален мащаб да се намали наполовина разхищаването на храни на глава от населението на ниво търговия на дребно и домакинства и да се намалят загубите на храни по хранителните вериги.
България, както Европейският съюз и всички негови държави членки, се ангажира за постигането на тази цел, признавайки необходимостта от борбата срещу загубите и разхищаването на храни. През последните години у нас започна предприемането на отделни инициативи по проблема. Междуведомствена работна група разработва проект за Национална програма за превенция на загубите на храни, с цел да се отговори на необходимостта за намаляване на загубите и разхищаването на храни.
Водещи
-
Слави: Истината е, че България вече е равноправен член на Европейския съюз
Една държава не върви напред със страх, а върви напред със разум и с гордо вдигната глава,...
04.06 | 20:46
-
Хампарцумян: На 1.01.26 си измиваме очите, изкъпваме се хубаво, вече ще сме с по-високо самочувствие
Ние сме едно много малко парченце от еврозоната, заяви финансистът
04.06 | 20:30
-
Кирил Петков: Асен Василев наложили финансова политика, довела ни до еврото
Днес дойде информация, че строежът на магистралната отсечка Русе-Бяла, ще бъде взет от фирма...
04.06 | 20:15
Най-четени
-
Желязков: Ще дадем всички гаранции, че няма да има недобросъвестни търговски практики
И съобщи мерките, които правителството предприема.
04.06 | 11:30
-
ЕК: България е готова да приеме еврото от 1 януари 2026 г.
Това се казва в огласения днес конвергентен доклад от Еврокомисията за България
04.06 | 14:12
-
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с коментар преди излизането на конвергентния доклад
Той коментира и протеста срещу еврото, който блокира центъра на София.
04.06 | 10:59
-
ОФИЦИАЛНО: България е готова за еврозоната
Страната ни получава положителна оценка от ЕЦБ
04.06 | 14:04