9 ноември - ден на национален траур 07.11 | 11:33

В петък ще е и погребението на патриарх Максим в Троянския манастир

От Ивелина Георгиева

Правителството реши да бъде обявен 9 ноември за ден на национален траур по повод кончината на патриарх Максим. 9 ноември е предложен с писмо на Светия Синод до правителството.

Министерски съвет е взел решението петък да бъде обявен за ден в почин на починалия на 6 ноември патриарх Максим.

На 9 ноември ще е и погребението на патриарха в Троянския манастир. Днес в храма "Света Неделя" в столицата ще бъде отслужена панихида, на която ще бъде докарано тялото на патриарха.

В петък ще се отслужи официалната литургия в храм-паметник "Свети Александър Невски” от 9 часа. От 10:30 часа ще започне опелото, на което ще могат да присъстват и граждани, които искат да изразят последна почит към патриарх Максим.

Непосредствено след опелото в храм-паметник "Св. Александър Невски”, тялото на патриарх Максим ще бъде пренесено в Троянския манастир, където ще се извърши погребението

Ден на национален траур в съвременната българска история се обявява от правителството по повод на големи човешки трагедии и в памет на жертвите от тези трагедии.

В деня (или дните) на национален траур националният флаг на България се спуска наполовина и се отменят планираните тържества. Когато отмяната на тържествено събитие е невъзможна, то следва да започне с минута мълчание или слово в памет на жертвите.

Водещи

Най-четени