90 хил. коли минаха внезапни проверки за изправни фарове и гуми 16.12 | 13:43

От КАТ обявиха, че акция „Светлина“ на практика продължава

От Нели Минчева

 Почти 90 хиляди моторни превозни средства са проверени в така наречената от КАТ акция "Светлина", съобщават от МВР.

Съставени са 3810 акта и са наложени 8741 глоби с фиш за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Акция "Светлина" започна на 1 ноември – датата, от която колите трябва да се движат със запалени фарове и през светлата част от денонощието. Обявено беше, че до края на инициативата – 20 ноември – освен изправността на фаровете и тяхното използване и през деня, ще се следи и за състоянието на гумите.

Констатираните неизправности съвсем не са пренебрежимо малък брой. Засечените нередности по осветителните системи и светлоотразителната сигнализация са 6597.

Над 1200 автомобила са били с износени гуми, а някои и с неработещи добре чистачки на предното стъкло.

Спрените от движение коли в резултат на проверките са 393.

От МВР обясняват, че по време на акцията е бил приложен опитът на пътната полиция в Холандия. Чрез "широкообхватен контрол” е станало възможно за кратко време да бъдат проверени голям брой водачи.

Общините също са се включили по свой начин в акция "Светлина" - като са организирали преглед на сигнализацията на превозните средства с животинска тяга и малогабаритната селскостопанска техника.

Според катаджиите положените усилия са допринесли за намаляване на броя на жертвите по пътищата, като към 14 декември тази година те са със 134 по-малко спрямо 2010.

И въпреки че официалният край на акция "Светлина" беше 20 ноември, от КАТ подчертават, че на практика проверките всъщност няма да спрат. Ще се провеждат интензивно през целия зимен сезон.

iNews припомня, че при неизправни светлини на автомобила рискувате глоба от 20 до 150 лева и отнемане на пет контролни точки. Ако гумите не са наред, може да се лишите от шест контролни точки и 50 лева. До 150 лева пък е глобата, ако шофирате с неработещи чистачки по време на дъжд или снеговалеж.

Водещи

Най-четени