Amnesty International: България се проваля в разследването на престъпленията от омраза 09.02 | 14:12

Стотици стават жертва на дискриминация, без държавата да реагира

От iNews.bg

България е страната на страха и омразата. За пореден път държавата ни е обвинена, че не прави нужните стъпки, за да защити правата на малцинствените групи у нас. 

Според последния доклад на правозащитната организация Amnesty International България търпи провал в разследването и наказването на престъпленията от омраза. По този начин държавата подхранва страха и насилието, се казва в документа. 

От правозащитната организация коментират, че липсата на адекватно разследване на такива престъпления води до затвърждаването на дискриминацията спрямо бежанците, имигрантите, мюсюлманите и хората с различна сексуална ориентация.

"Стотици представители на малцинствените групи стават жертва на престъпления от омраза, а още повече нямат вяра в институциите, че могат да ги защитят", казва Марко Перолини от Amnesty International. 

Според него властите у нас трябва незабавно да покаже, че гарантира спазването на националните и международните закони, защитаващи човешките права. 

Правозащитниците заявяват, че страната ни има нужната нормативна база да преследва подобни деяния, но институциите постоянно се провалят в разследването на тези престъпления. 

В доклада на организацията се е цитират данни, според които между януари 2013 г. и  март 2014 г. Софийска градска прокуратура е образувала 80 досъдебни производства за престъпления  срещу различни етнически малцинства – роми, турци, бежанци и имигранти. 

Някои престъпления като убийство или нападение расистките и ксенофобските  мотиви се смятат за утежняващи  фактори и могат до доведат до по-голямо наказание, но в основата си те са разглеждани като хулиганско деяние, се казва  още в доклада. 

Водещи

Най-четени