Aко правителството спре да работи, хаосът ще бъде пълен 13.11 | 09:41

Докато имаме парламентарна подкрепа, ще изпълняваме задълженията си

От Мая Александрова

"Това, което се случва вътре и извън парламента, е притеснително, но кабинетът трябва да прави това, което е заложено в програмата на правителството на Пламен Орешарски", каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в ефира на БНТ.

По думите му, докато правителството има парламентарна подкрепа, то трябва да изпълнява своите задължения, защото проблемите, които стоят пред държавата, са изключително сериозни и ако правителството спре да работи, това означава, че хаосът ще бъде пълен.

"Очакванията след близо 4-годишното замразяване на по-голямата част от социалните плащания, очакванията на отделните съсловия и браншове са изключително завишени", заяви министър Адемов.

По случая Бисеров министърът обясни, че ако има някакъв проблем, прокуратурата трябва да докаже какъв е проблемът и да вземе съответните мерки.

Министър Адемов коментира и коледните надбавки за пенсионерите.

"Желанието на екипа на правителството и лично моето е всички пенсионери да получат коледни надбавки, но очевидно е, че няма как това да се случи, защото става въпрос за огромен финансов ресурс, с който в момента правителството не разполага", уточни социалният министър.

По думите му има осигурен финансов ресурс коледни надбавки след 4 години замразяване да получат пенсионерите с размер на пенсиите под прага на бедност, а той за следващата година е 251 лв.

"Става въпрос за милион и 14-15 хил. пенсионери. Всички, които имат размер на пенсиите под 251 лв., ще получат по 50 лв. Разбира се, необходимо е чисто процедурно и решение на надзорния съвет на НОИ, за да може да бъде реализирана тази мярка", поясни министърът.

"В бюджета на ДОО са предвидени по-високи приходи. Става дума за 240 млн. лв. повече приходи през следващата година, каза министърът."

Той изрази увереност, че ще е възможно да бъдат осигурени обещаните от БСП нови 250 хиляди работни места.

Адемов обясни също, че не е изненадан от заканите на синдикатите да организират национален протест.

"Няма есенно-зимен период, в който да няма социални протести."

Водещи

Най-четени