BBC: Следващият български парламент - нестабилен 08.05 | 15:34

За ГЕРБ може да се окаже невъзможно да се коалира

От Ралица Стоянова

Бъдещият български парламент ще бъде силно фрагментиран и нестабилен. Това пише BBC в анализ относно предстоящите избори у нас.

Ако ГЕРБ не спечели достатъчно гласове, за да управлява сама, може да състави правителство на малцинството. Въпреки това кабинетът ще зависи от партии, които вече са декларирали враждебност към Борисов и неговите министри.  

Друга възможност е коалиция от анти-ГЕРБ партии, които да сформират експертно правителство на "националното спасение”, което да се опита да извади страната от икономическата криза.

Скандалът с подслушванията е започнал да разяжда подкрепата за ГЕРБ, пише още BBC.

Въпреки това партията води в проучванията на общественото мнение. Според тях ГЕРБ ще събере гласовете на над 20% от избирателите.

Това обаче не гарантира, че ГЕРБ ще бъде водеща сила в следващия парламент. Може да се наложи партията да се включи в коалиция. Това може да се окаже невъзможно, тъй като всички партии, които имат шанс да влязат в парламента, са изразили нежелание да се коалират с Борисов, пише BBC.

БСП не изостават много след ГЕРБ - според проучванията те събират 5% по-малко гласове.

Другии партии, които се очаква да прескочат 4% бариера за влизане в парламента, са Движението за права и свободи, "Атака” и "Движение България на гражданите”.

Въпреки че всички партии обещаха да запазят валутния борд, икономиката все още е в лошо състояние, пише BBC. Инвестициите в страната са паднали със 79% през последните пет години. 46% от предприятията на практика са спрели работа.


 

Водещи

Най-четени