BIRD.BG с разследване на БФС: Къде потънаха 2 милиона лева от строежа на Национална спортна база? 11.10 | 15:30

Наречена “Дом на футбола”, базата включва футболни терени, многофункционална спортна зала, административна сграда и хотел. Тя беше тържествено открита на 27 ноември 2016 година

От iNews.bg

Разследванията, свързани с финансите на УЕФА към БФС, продължават с пълна сила. BIRD.BG пусна нова поредица документи, с които показват, че липсват около 2 млн. евро от преведените средства от европейската футболна централа.

Информацията идва от вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния консорциум OCCRP. В тях основно се разглеждат проектите по програмите "Хеттрик" за финансиране на проекти на националните футболни федерации от бюджета на УЕФА. Файловете съдържат данни за почти всички държави, членуващи в европейската федерация и се проучват от екип журналисти от консорциума.                                  

Ето какво се казва в разследването на BIRD.BG:

Националният футболен център в Бояна е струвал 10 милиона евро, от които 9,5 милиона финансирани от УЕФА. Това заявява председателят на БФС Борислав Михайлов пред всички медии при откриването през 2016 г.. Но вътрешни документи на УЕФА доказват, че общата сума преведена от УЕФА е 11,5 милиона евро. Според документацията строежът е поверен на фирмата "Водстрой”, свързвана с депутата Делян Пеевски.

Наречена "Дом на футбола”, базата включва футболни терени, многофункционална спортна зала, административна сграда и хотел. Тя беше тържествено открита на 27 ноември 2016 г. в присъствието на президента на УЕФА, словенецът Александър Чеферин и съветника на президента на ФИФА Звонимир Бобан. В речта си при откриването президентът на БФС Борислав Михайлов специално благодари на премиера в оставка Бойко Борисов за отпуснатата земя и подчерта, че базата е финансирана с грантове от УЕФА и ФИФА за общо 9.5 милиона евро.

Проектът за Национална футболна база е бил обсъждан в УЕФА още през 2005 г, когато плановете са били да бъде построен край с. Мировене. През 2008 е отпуснато първото финансиране от 2,9 милиона швейцарски франка по програмата HatTrick 1, като тогава вече идеята е да се строи на терен до Националната спортна академия НСА. Тези пари остават неусвоени до 2011 г., защото плановете се променят още веднъж и проектът вече е преместен в Бояна.

Междувременно БФС кандидатства за финансиране и по програмите HatTrick 2 и 3 и получава одобрение за 5,5 милиона евро от УЕФА, като проектът трябва да приключи до октомври 2013.

По това време вече са избрани и изпълнителите, които са представени в документацията изпратена от БФС на УЕФА. Футболните терени ще се строят от фирмата "Динамик Ресурс” ООД срещу 1,8 милиона евро, а сградите и прилежащата инфраструктура от консорциум "Промишлено строителство – Водстрой”, свързван с Делян Пеевски.

"Промишлено строителство” е фирма контролирана от банката КТБ, която впоследствие беше закупена от "Водстрой 98”.  Тази фирма формално е собственост на Иван Мирински и беше абонирана за едри обществени поръчки години наред, както и за многомилионни кредити от КТБ. Връзката на "Водстрой” с Пеевски беше огласена от банкера Цветан Василев в интервю за бТВ, през 2014 г. Тогава той каза, че Мирински "се води собственик на "Водстрой” и е "марионетка на Пеевски”.

Сумата от 5,5 милиона евро от УЕФА обаче се оказва крайно недостатъчна, както и планираните срокове. Строежът се проточва още три години и сумата набъбва до 11,5 милиона евро. Това е свързано с промени в ход на проекта – разширение на приземния етаж на "Дома на Футбола”, енергоспестяващо отопление и вентилация и резервен път за пожарната. Тези екстри, както и офисното и хотелско оборудването са оценени на допълнителни 3.5 милиона евро, които БФС иска от УЕФА по програмата HatTrick 4.

Крайната сметка само за УЕФА възлиза на 11,5 милиона евро, което е с два милиона повече от анонсирани от Борислав Михайлов 9,5 милиона евро от УЕФА и ФИФА заедно. Сумата се вижда в обобщаващ документ за финансирането на проекта, който е редактиран последно на 4 ноември 2016 г., няколко дни преди тържественото откриване на Националната футболна база.

BIRD.Bg разполага и с платежните нареждания от УЕФА за БФС през годините, от които се получава същата сума. Данните са от вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния журналистически консорциум OCCRP. В тях основно се разглеждат проектите по програмите "ХетТрик” за финансиране на проекти на националните футболни федерации от бюджета на УЕФА. Файловете съдържат данни за почти всички държави, членуващи в европейската федерация и се проучват от екип журналисти от консорциума.

Водещи

Най-четени