Déjà vu на казуса "Марковска" 07.12 | 11:02

След проваления й избор за конституционен съдия, сигнал се появи и срещу Галя Гугушева

От Кремена Бедерева

След проваления избор на Венета Марковска за съдия в Конституционния съд, сигнал се появи и срещу единствения кандидат за член на Конституционен съд - прокурор Галя Гугушева, е постъпил в Народното събрание.

Информацията е била качена на сайта на парламента, а входящият номер е от 5 декември. Подател е адвокат от Пловдив.

Според информацията Гугушева имала съмнителни връзки с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства и активи.

От Правната комисия потвърдиха за БНТ, че има такъв сигнал.

В парламента, където Гугушева трябва да бъде изслушана следващата сряда, е постъпил сигнал за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й. Писмото е подписано от пловдивския адвокат и преподавател в СУ и УНСС Петър Ванев. То е придружено с дебела папка с документи.

Шефът на правната комисия Искра Фидосова обясни пред "Сега", че депутатите са изпратили писма до Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспектората му, с които настояват сигналът да бъде проверен. Фидосова бе категорична, че няма да се разчита само на обясненията на кандидатката.

В сигнала се посочва, че има "основателни съмнения за връзки на последната (Гугушева) с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи, в противоречие с поста, който заема". Според Ванев един от синовете й - адвокат Стефан Гугушев, има активи за десетки милиони във фирми и финансови структури.

Независимите депутати Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Валентин Николов, които преди време напуснаха "Атака", внесоха кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия на 30 ноември.

Скандалите около Венета Марковска започнаха още в деня, в който парламентът я избра за конституционен съдия.

Съмнение в кандидатурата й изразиха както от Брюксел, така и посланици на страни-членки. На три пъти премиерът Бойко Борисов я съветваше да се откаже.

Кулминацията дойде на самата клетва в Конституционния съд, когато президентът Росен Плевнелиев бойкотира кандидатурата й, като си тръгна от Конституционния съд преди да започне клетвата й.

Към настоящия момент е ясно, че ще има нов избор за член на Конституционния съд. 

 

Водещи

Най-четени