Der Schweizer Bauer: В България млекопроизводството не отговаря на хигиенните изисквания 28.06 | 10:04

От 33 хил. предприятия за преработка на мляко едва 500-600 покриват изискванията за качество на продукцията в ЕС, пише швейцарското издание

От iNews.bg

Продукцията на голяма част от българските млекопроизводители не отговаря на хигиенните изисквания на Европейския съюз, пише специализираното швейцарско списание Der Schweizer Bauer.

Страната разполага само с още шест месеца, за да модернизира производството си на млечни изделия, преди да изтече крайният срок, предоставен от Брюксел. В противен случай страната рискува десетки хиляди мандри да специализират дейността си само за собствена консумация или частни продажби, тъй като млякото им не отговаря на стандартите на ЕС: от 33 хил. мандри едва 500-600 покриват изискванията за качество на продукцията в Общността.

Причините за това са свързани преди всичко с недостига на адекватно техническо оборудване. Отсъствието му обаче не е следствие единствено от бюджетните дефицити, но и от липсата на разбиране за необходимостта от превръщането на производството на мляко в съвременна търговия, коментират от редакцията.

Водещи

Най-четени