Ecall ще заработи у нас от януари 2015 г. 25.11 | 17:43

Устройството ще уведомява автоматично 112 в случай на катастрофа

От Десислава Маданска

Системата eCall в България ще заработи от януари 2015 г. Първоначално тя ще е пилотна, съобщиха от Дирекция "Национална система 112" – МВР. Услугата е безплатна и ще бъде задължителна в Европейския съюз от 1 октомври 2015 г.

Идеята на устройството, което се монтира в превозното средство и работи със сензори, е в случай на катастрофа автоматично да набере европейския номер за спешни случаи 112 и да предаде информация за местоположението и техническите данни на автомобила. Целта е службите за спешно реагиране да могат да се отзоват бързо дори и в случаи, в които пътниците не са в състояние да говорят. Също така системата позволява и ръчно набиране от превозното средство.

Резултатите от изпълнението на общоевропейската система за аварийно обслужване на превозното средство бяха представени на международна конференция в Букурещ.

"Въпреки че всички нови пътнически автомобили и леки търговски превозни средства ще бъдат оборудвани със системата от 2015 г., нейното развитие не трябва да спира на това ниво", призова главният мениджър и координатор на проекта Анди Рук, информира bTV.

Споерд него eCall трябва постоянно да се адаптира към новите технологии и към нуждите на населението, за да се спаси човешки живот, като същевременно се запазва поверителността и защитата на личните данни.

Цената на самите устройства ще е между 50 и 100 евро.

eCall ще бъде по европейски проект HeERO 2 с 50% финансиране от Европейската комисия. Шест държави са обявили, че ще се включват в проекта.  

Водещи

Най-четени