Euronews: Българските депутати най-бедни в ЕС, но с най-висок доход спрямо населението 12.04 | 16:04

Нашите парламентаристи вземат по 16 000 евро годишно при 169 000 - в Италия, но пък са на 4-то място в съюза с 3,5 пъти по-високи заплати от обикновените хора

От iNews.bg

Българските народни представители са с най-ниски заплати в сравнение с депутатите от останалите страни-членки на ЕС. Докато нашите парламентаристи получават едва 16 318 евро на година, то италианските им колеги, които пък са най-високо платените в съюза, вземат годишно по 169 000 евро. Това показва графика на Euronews, която прави сравнение на месечните възнаграждения на депутатите в държавите от Европейския съюз и техните доходи спрямо населението.

Макар да са най-ниско платени сред колегите си в ЕС, нашите народни избранници все пак са в челните редици по високи доходи спрямо населението. У нас членовете на Народното събрание вземат 3,5 пъти по-голяма заплата от средното брутно възнаграждение в страната, става ясно от изследвнето. Съотношението между средната годишна депутатска заплата от 16 318 евро и средния годишен доход от 4618 евро у нас е 3,5 пъти, уточнява Euronews .

Това съотношение поставя нашите парламентаристи на 4-то място в ЕС по високи доходи в родината им спрямо финансовия статус на остнлите. С по-високи доходи спрямо местното нселение са само депутатите в Италия, Литва и Естония.

Изследването посочва, че във всички държави парламентаристите печелят повече от хората, които представляват. В Италия, както и у нас, те получавт 5,3 пъти по-голями заплати, отколкото средната за страната. Като цяло членовете на парламентите в източноевропейските страни вземат над 2 и дори 3 пъти по-големи заплати от от своите сънародници. Най-ниско съотношението между трудовите възнаграждения на депутатите и тези на обикновените граждани има в Малта - само 1,1.

1685497

На тъмносин фон в графиката са отбелязани парите, които народните избраници получават годишно във всяка страна членка на ЕС. Светлосинята ивица показва средния годишен доход. А червената - съотношението.

Водещи

Най-четени