Forbes: Цветан Василев е най-влиятелният българин 29.10 | 19:51

В тазгодишната класация има сериозни размествания на лидерската позиция

От Елица Елефтерова

Банкерът Цветан Василев оглави престижната класация на американското списание Forbes ("Форбс”) за най-влиятелни българи през настоящата година.

На втора позиция се нарежда бившият лидер на Движението за права и свободи Ахмед Доган. На следващите позиции са варненските бизнесмени Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев.

В тазгодишната класация има сериозни размествания на лидерската позиция, след като миналогодишният водач в листата - бившият премиер Бойко Борисов се спусна доста по-надолу в класирането.

В същото време Доган се е издигнал в класацията с 16 позиции нагоре, а сегашният водач в листата през 2012 година е бил на втора позиция.

Сред жените най-влиятелна в страната се оказа кметът на София Йорданка Фандъкова, която заема първата позиция. През 2012 година тя се нареждаше на 20-то място в общата класация. Едва 14% са жени, освен това в тазгодишната класация има само двама представители на неправителствения сектор. 

Лидерът на БСП пък Сергей Станишев е на шесто място, а след него се нарежда Делян Пеевски. Собствениците на Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев са на осмо и девето място. Десети е шефът на Лукойл Валентин Златев.

Влиятелни хора от първата десетка на 2012 г. сега са извън топ 50. Бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков от четвърта позиция миналата година сега е изпаднал от класацията. 

Водещи

Най-четени