Frontex поема охраната на зелените ни граници 16.08 | 09:34

Днес 100 служители на европейската служба пристигат у нас днес, застават на браздата веднага

От iNews.bg

Европейската служба Frontex се включва активно в охраната на българските граници. Днес в страната ни пристигат 100 човека, които веднага ще започнат да помагат на българските гранични полицаи. Те ще се занимават предимно с охраната на зелените ни граници с Турция, от където се опитват да влязат основно нелегалните мигранти. По тези места ще бъдат разположени 85 човека от пристигащите, предаде БНР. Останалите 15 ще помагат по официалните ГКПП-та.

Освен това малка част от хората на Frontex ще се включат в охраната и на българо-сръбската граница, за да попречат на вече влезлите в България нелегални мигранти да продължат пътя си към западноевропейските държави, които са основната им цел. По-голямата част от пристигащите у нас днес служители са от Полша. 

В края на юли премиерът Бойко Борисов поиска официално помощ от Frontex. Министър-председателят помоли за помощ в охраната на границите ни и спирането на нарастващия бежански поток. В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел Борисов отново потвърди желанието на страната ни да получи помощ от европейската служба. Тя му обеща, че ще настоява пред Брюксел молбата ни да бъде удовлетворена. Преди около седмица пък България официално поиска 200 служители на Frontex да бъдат изпратени у нас на помощ. Засега обаче ни се предосътавят само половината.

Водещи