Human Right Watch: България продължава да е деветият кръг на ада за бежанците 20.01 | 16:13

Мигрантите са бити и насилвани на наша територия, твърди правозащитната организация

От Беатрис Николова

Българските сили за сигурност връщат бежанците и мигрантите в Турция, често след като са откраднали техните лични вещи и са ги подложили на насилие, пише в становище доклад правозащитната организация Human Right Watch.

В доклад на HRW за правата на мигрантите в шест страни между октомври и декември 2015 година, наблюдателите посочват, че са интервюирали 45 бежанци и мигранти от Афганистан Сирия и Ирак. Интервюираните са описали 59 инцидента, при които бежанците са били върнати от България в Турция. Въпросните инциденти са се случили между март и ноември миналата година.

Двадесет и шест човека са заявили, че са били бити от полицията или ухапани от полицейски кучета. Всички без един са разказали, че притежанията им са били отнети, в някои случаи под дулото на огнестрелно оръжие, от хора, които мигрантите са описали като представители на българските сили за сигурност. След това те са били върнати насила през границата в Турция.

"България трябва да спре със злоупотребите и незаконното третиране на хората, търсещи защита в Европа", заявява Лидия Гал, наблюдател на HRW за Балканите и Източна Европа. "Българското правителство трябва незабавно да сложи край на изгонванията, да разследва обвиненията за злоупотреби и насилие и да подведе под отговорност виновните", добавя активистката.

Четиридесет бежанци и мигранти, които са били задържани в България, са описали побои от пазачите, липса на адекватна храна, и нездравословни хигиенни условия. Трима са разказали, че са били ограбени, а в един от случаите мигрант е бит от полицаите при опит да премине от България в Сърбия.

На 15 декември HRW е писала писмо по въпроса до българското министерство на вътрешните работи, но отговор не е получен.

В писмото организацията изразява притеснения, че не всички, описани от бежанцитве служители на реда, имали униформи по време на задържането им, което значи, че има шанс граждани да се възползват от ситуацията и да се представят за служители на МВР.

Европейската комисия трябва да направи сериозна проверка на грубите нарушения, които се случват по българската граница и да принуди българските власти да следят случая отблизо и да накажат виновните служители, заключва докалдът на HRW.

Водещи

Най-четени