Sofia Riders: Не слагайте всички мотористи под един знаменател 26.07 | 15:08

Категорично се разграничаваме от „джигитите“ на пътя, винаги сме били възпитани на пътя, казват от организацията

От iNews.bg

Не всички мотористи са еднакви. Също както и не всички шофьори на леки автомобили. Макар в много случаи българското общество да слага всички под един знаменател, това реално не е така. Вярно е, че има фенове на моторите, които карат неразумно и опасно, но има и все повече такива, които са противници на опасните маневри и високите скорости по улиците и дори се застъпват за по-строги правила, чрез които да се избягват проблеми и дори ПТП-та по българските пътища. Такъв извод може да се направи от публикувана позиция на клуба Sofia Riders по повод инцидент на столичния "Околовръстен път", който е получил отзив и в медиите. Според мотористите обаче обвиненията в публикувана статия изобщо не са верни, нито по отношение на самата случка, нито самите определения към мотористите като цяло.

"Ние от Sofia Riders се разграничаваме напълно от "джигитите”, защото сме достатъчно интелигентни и считаме, че имаме определена култура на каране било то в градски или извънградски условия", казват от клуба. В позицията си те обстойно описват стеклата се ситуация, при която е настъпило ПТП по вина на водачка, включила се неправилно в движението, докато след това те са били обвинени, че са предизвикали ситуацията вследствие на гонка.

На 12 юли 2016 г. жена с джип отнема предимство на група мотористи от Sofia Riders, които се движат по "Околовръстното" в района на разклонението за "Младост". Въпросната жена се включва в основното платно от локалното. Въпреки че предимство имат движещите се мотористи, което е сигнализирано със съответния знак, тя навлиза в основното платно с висока скорост и почти успява да удари някои от мотористите, които с ускоряване в последния момент успяват да избегнат катастрофата. Точно обратното обаче се случва с един от движещите се по-назад, на когото излизащият от локалното джип препречва пътя, след което спира рязко. Това се налага да направи и мотористът, но при подобно екстремно спиране машината му поднася и той пада. А жената с джипа най-нагло избягва от мястото на инцидента, става ясно от разказа на Sofia Riders.

След инцидента обаче случката е описана по съвсем различен начин, което е и повод за реакцията на мотористите. "Съвсем наскоро ние излязохме с позиция по въпроса с пътната безопасност. С инициативите, в които се включваме, ние от Sofia Riders, показваме единствено задружност, отзивчивост и добро възпитание на младото българско мото-общество, било на пътя, било извън него", казват от клуба.

Водещи

Най-четени