The Economist: Eдна от причините България да вижда толкова много смърт е COVID-19 14.08 | 18:00

Нито Борисов, нито служебното правителство проведоха сериозна информационна кампания, пише авторитетното издание

От iNews

Сутринта на 10-ти август шефът на здравната инспекция в българската столица обяви, че ще има противоепидемични ограничения, които ще засегнат заведенията заради новата вълна на COVID-19. Няколко часа по-късно Министерството на здравеопазването заяви - такова нещо няма, а изказването било резултат от бюрократична грешка. Хаотичните послания в България обаче са само една от причините страната да става свидетел на толкова много смърт по време на пандемията. Предстои още.

Така започва критична статия по адрес на България в авторитетното издание "The Economist". Повод са действията на страната ни по отношение на борбата с COVID-19 на прага на новата вълна на инфекцията заради по-заразния Делта вариант на вируса.

 

Ето и останалата част от материала:

 

Сред всички 84 държави, които се наблюдават от "The Economist”, България е втората страна (след Перу), която отчита най-висока смъртност на 100 хил. души от началото на пандемията от COVID-19. След временното затишие през лятото случаите отново започват да се покачват заради по-заразния Делта вариант на вируса. Болниците се подготвят за нов натиск. А само 15% от българските граждани са напълно ваксинирани - това е най-ниският процент в целия Европейски съюз, където средно 52% от населението е напълно имунизирано срещу инфекцията. 

 

Всеки желаещ в България може да бъде имунизиран с една от четирите ваксини срещу COVID-19, одобрени на територията на Европейския съюз. Ваксини има. Търсенето обаче е толкова ниско, че властите вече се опитват да продават или даряват стотици хиляди дози, чийто срок на годност започва да изтича. 

 

Доверието в официалните институции в България е традиционно ниско. Погазването на правилата пък е национално развлечение. 

 

Много хора имат опасения по отношение на ваксините - били нови, нямало достатъчно данни, а някои хора дори не вярват в съществуването на вируса и говорят за световен заговор. И това отчасти по всяка вероятност се дължи на политическите сътресения в страната - България премина през два парламентарни избора и все още няма правителство. 

Нито Бойко Борисов, който управлява страната през последните 12 г., нито служебният кабинет, който замени правителството след неуспешния опит за излъчване на редовна изпълнителна власт, не започна сериозна информационна кампания за борба с фалшивите новини по отношение на ваксините. 

Всеки, който прочете три статии в социалните мрежи се счита за експерт. А гледането на българска телевизия е по-скоро объркващо. Някои скептици срещу COVID-19 са редовни гости в националния ефир. 

Някои съветват хората със здравословни проблеми, които попадат в приоритетните групи в повечето държави, да не се ваксинират. Около 30% от лекарите и 60% от медицинските сестри не са получили и една доза от препарат срещу COVID-19. Инфекциозните болести и имунологията почти не са включени в учебните програми на медицинските училища.

На този фон приемът в болниците на пациенти с COVID-19 се покачва и търсенето на ваксини изглежда се увеличава. Но, както и при по-голямата част от борбата с пандемията в България, този ръст е твърде малък. И идва твърде късно.

 

Превод и редакция Джесика Вълчева

Източник: ФрогНюз

 

Водещи

Най-четени