А с колко Плевнелиев е ощетил бизнеса? 20.08 | 17:17

Отказът му да плати задълженията за "Водното огледало" костваха на държавата над 5 млн. лв.

От Филипа Тодева

Росен Плевнелиев е майстор на неплащането, забавянето и отказа от изпълнение на задължения по договори. Това пише вестник "Репортер" в материал, посветен на работата на Росен Плевнелиев като министър на регионалното развитие и благоустройството.

В материала се отбелязва, че заради упоритото протакане по изплащането на задълженията към строителите на проекта за укрепване на бреговете на р. Арда в Кърджали, например, държавният бюджет беше натоварен с 5,4 млн. лв.

Става въпрос за лихва от забавянето и отказ от плащане на извършените и документирани разходи, въпреки издадения през 2009 г. Акт 15.

Строителите са си получили цялата забавена сума. Прокурорската проверка не е намерила доказателства за закононарушения в договарянето и изпълнението на проекта.

"Нещо, в което самият Плевнелиев едва ли се е съмнявал, още когато е наредил спирането на плащането. Инатът на министъра обаче коства над 5 млн. лв.", коментира в. "Репортер" и напомня за още един проект.

Зад проекта за укрепване на бреговете на р. Арда в Кърджали, по-известен като "Водното огледало", има доста цифри, коя от коя по-впечатляващи. Той е с 38-годишна история, която започва през 1971 г. с първото възлагане на предпроектните проучвания. Строителството му, започнало при правителството на Станишев, продължава 18 месеца, струва около 80 млн. лв., а обектът е откриван 2 пъти.

Веднъж през 2007 г. от Тройната коалиция, когато министърът на културата проф. Стефан Данаилов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски прерязват трикольорна лента, дълга рекордните 180 метра - колкото е ширината на водното съоръжение. И веднъж в управлението на ГЕРБ, когато с лентичката се заемат премиерът Бойко Борисов е регионалният министър Лиляна Павлова.

Именно тази граничност на проекта между две правителства го прави и толкова ожесточено оспорван.

Според БСП той е перфектно договорен и изпълнен, а за ГЕРБ е вторият ''гьол'' след АЕЦ "Белене".

"Именно след смяната на управлението през 2009 г. остава да бъде разплатена и последната част от задължението към строителите от ДЗЗД Обединение "Арда Кърджали". И вместо то да стане в срок и всичко да бъде забравено, Бойко Борисов и ресорният отговорен министър Росен Плевнелиев отказват плащането и дават сделката в прокуратурата. И така до февруари 2010 г., когато остатъкът от 24 млн. лв. в крайна сметка е одобрен за плащане с постановление на Министерския съвет. А няколко месеца по-късно на МС се налага да одобри извънредно плащане към министерството на Плевнелиев за над 5 млн. лв. заради лихвите по просрочията", пише още "Репортер".

Изданието поставя въпроса дали това иска да наложи като модел на управление в новото правителство президентът Плевнелиев.

Още един случай, за който Росен Плевнелиев си е позволил сериозно "широкопръстие" с държавните пари, според вестника, е за проекти в Ломско.

Той и неговите подчинени нанасят вреда на бюджета за 3,6 млн. лв. от, да го наречем, невинно "проспиване" на плащания за неизпълнени строителни действия към фирма, изпълнила проектите. Плевнелиев и администрацията му не предприемат никакви действия по откриване на съдебни процедури за блокиране на сметките на изпълнителя – скандалната фирма "Би Ес 80".

Плевнелиев пропуска да поиска от съда налагане на забрана за прехвърляне на собствеността на фирмата. Така "Би Ес 80" фалира. С решение на съда близкото до бившия депутат от левицата Тома Томов дружество е обявено в неплатежоспособност. Наложена е обща възбрана и запор върху имуществото му. Но държавата едва ли някога ще успее да си вземе нещо от дължимото ѝ, защото дружеството е прехвърлено на безработен циганин.

Заключението е, че формално той е за разплащане с бизнеса. Но официално наложи вето над актуализацията, т.e. спира разплащанията. Формално Плевнелиев е за по-строго следване на разходите и увеличаване на приходите, но официалните данни казват друго.

Водещи